Bonnier Audio, 2019-01-10

Foto: Stefan Tell

Utmärkelsen Årets Toppförfattare till Soki Choi

Soki Choi, hälsoaktivist, föreläsare och författare, utses till Årets Toppförfattare för sin bok Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Utmärkelsen delas ut av Tidningen Topphälsa.

Fascinerande och vetenskapligt

Motiveringen:

"Spännande och superaktuellt om våra tarmbakterier. Om hur kroppen påverkas – och hjärnan. Soki Chois Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna öppnar verkligen en ny värld. Fascinerande och vetenskapligt."

Från IT-prinsessa till bakteriedrottning

Hör Soki berätta om sin personliga resa och om hur mat med fibrer och goda bakterier kan stärka vårt immunsystem och hjärnhälsa.

Om boken

Har vi lagt en massa tid, energi och pengar på mediciner, självhjälpsböcker, psykologer och andra terapier i onödan – när en enkel fekaltransplantation (bajsöverföring) egentligen var lösningen? Forskning visar nämligen att tarmbakterierna inte bara spelar en avgörande roll när det gäller vårt immunsystem. De verkar även spela en viktig roll i alzheimer, parkinson, autism, adhd, stress, ångest, depression med mera.

Upptäckten av kopplingen mellan tarmbakterierna, tarmen och hjärnan är banbrytande och det mest spännande inom medicinsk forskning just nu. I Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna berättar Soki Choi på ett fascinerande sätt om den mikrobiotiska revolutionen och de senaste genombrotten i forskningen om den så kallade microbiota-gut-brain axeln och hur den verkar kunna påverka din hjärna och psykiska hälsa.

Soki ger också bevisade tips på hur mat kan bidra med goda bakterier och därmed stärka ditt immunförsvar och din hjärnhälsa. Och för att kickstarta din hjärna avslöjar hon sina bästa recept på kimchi och kombucha, alla fullproppade med goda bakterier.

3 populära recept signerade Soki Choi

Om Soki Choi

Soki Choi, PhD, har doktorerat på komplexa sjukvårdssystem vid Karolinska Institutet och varit gästforskare vid Harvard. Hon har även en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Soki har föreläst världen över om framtidens hälsa och sjukvård bland annat på ett så kallat TED Talk. Hon har även arbetat som FoU-rådgivare vid Karolinska Universitetssjukhuset och vunnit pris för bästa avhandling i Europa. I början av 2000-talet blev hon globalt uppmärksammad som IT-pionjär, efter att ha startat ett av världens första appbolag. SVT visade år 2004 en dokumentär om Soki Choi.