Bonnier Audio, 2019-01-17

Foto: Maria Östlin

Tina Frennstedt blandar fiktion med verklighet i ny Cold Case-serie

Journalisten och kriminalreportern Tina Frennstedt. Nu debuterar hon med Cold Case: Försvunnen– den första delen i en ny kriminalserie. Vi har en kollektiv fascination av det verklighetsbaserade och det är just detta som Tina Frennstedt utforskar i sin nya serie inspirerade av verkliga fall.

Har arbetat i närmare 15 år för Expressen, Aftonbladet och tv-programmet Brottscentralen

– Jag ville skriva om fall som berört mig mycket och jag ville göra det till något eget, förklarar Tina Frennstedt.

Två historier från verkligheten blir en

Cold Case: Försvunnen vävs två historier från verkligheten ihop till en romanintrig: händelserna kring 19-åriga Annikas försvinnande i boken  är fritt baserade på det som skedde 1992 när Helena Andersson försvann efter en utekväll. Fallet är fortfarande ouppklarat och vad som verkligen hände Helena får vi kanske aldrig veta.

Miljön är Malmö och Österlen

Helena försvann i Mariestad och Tina Frennstedt är bosatt i Stockholm, men valet att förlägga handlingen i böckerna till Malmö och Österlen var enkelt.

– Skåne är den del av Sverige som jag känner mig mest hemma i och där jag trivs bäst, säger hon. Sedan handlade det också om hänsyn till Helenas anhöriga.

Kriminalinspektör Tess Hjalmarsson leder utredningen

Morgonen efter att den våldsamma orkanen Rut dragit in över Skåne hittas en kvinna mördad utanför en badhytt i Höllviken. Snart sker ännu en attack och tillvägagångssättet pekar mot en dansk våldtäktsman och mördare – Valbymannen – som  härjade i Köpenhamn några år tidigare.

Bland Malmöborna växer oron och kriminalinspektör Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Case-grupp, tvingas in i jakten tillsammans med sin frispråkiga sidekick Marie Erling. Till en början är polisens arbete utan resultat men när gärningsmannen lämnar ett spår efter sig hittar man en koppling till ett ouppklarat fall som Tess länge velat lösa.

 

Läs SelmaStories intervju med Tina.