Bonnier Audio, 2022-04-29

Foto: Getty images

Succéserien på Netflix: Efter skandalen – Anatomy of a Scandal

En av Netflix mest strömmande serier just nu är Efter skandalen (Anatomy of a Scandal). I rollerna syns Sienna Miller, Michelle Dockery (Downton Abbey) och Rupert Friend. Serien bygger på en roman av den brittiska författaren och reportern Sarah Vaughan. En roman som är lika delar äktenskapsdrama och rättegångsthriller, om mäns maktmissbruk och samhällselitens tystnad. Times: ”Smart intrig som lyfter brännande aktuella frågor.”

Inspirerad av ett verkligt fall

Sarah Vaughan, utbildad vid Oxford, arbetade som nyhetsreporter och politisk korrespondent, innan hon slog igenom med Efter skandalen. Boken handlar om män med makt, sexuella övergrepp och gråzoner. Inspirationen till boken fick Sarah Vaughan då hon bevakade en rättegång då en känd fotbollsspelare stod anklagad för våldtäkt. ”Det var då jag förstod hur hårt vi dömer kvinnor i våldtäktsfall, och jag insåg hur utelämnande och hemsk en våldtäktsrättegång måste vara”, säger hon i en intervju med Bookreporter.com.

Rättegångsthriller och äktenskapsdrama av högsta klass

En ung kvinna anklagar en av ministrarna i den brittiska regeringen för ett fruktansvärt brott. James Whitehouse är framgångsrik och omtyckt, med nära band till premiärministern. För frun Sophie kommer anklagelserna som en chock. Hon är fast besluten om att skydda sin familj och det privilegierade liv de lever.

Kate Woodcroft är en erfaren brottmålsadvokat, specialist på sexualbrott, och den som får uppdraget att driva fallet. Hon vet att rättskipning i praktiken handlar om vem som argumenterar bäst, men denna gång är hon övertygad om att James är skyldig och att han måste få sitt straff.

Sinnebilden av framgång

Den brittiske ministern James Whitehouse är sinnebilden av framgång – charmig, stilig, vältränad och med en medfödd självsäkerhet. Han växer upp i samhällets toppskift och studerar på de bästa skolorna. Under universitetsstudierna i Oxford träffar han inte bara sin blivande hustru Sophie, utan också sin bäste vän som sedan blir premiärminister och som utser James till minister.

Bakom den välslipade fasaden

Men vem är egentligen James Whitehouse? Bilden krackelerar när hans före detta älskarinna och medarbetare anklagar honom för våldtäkt. Sarah Vaughan beskriver honom ur flera vinklar. Den moderna familjefadern ställs mot universitetstidens festglada student. Frun har en bild, en flicka i Oxford berättar en annan historia. Om män med makt som anser sig ha rätt att behandla kvinnor hur de vill. Här finns åtskilliga kopplingar till verkligheten – många brittiska makthavare som festat hårt genom studieåren, vilket också belysts i media. Och sist men inte minst får vi se James ur ett ytterligare perspektiv – det juridiska genom brottmålsadvokaten Kate Woodcroft.

Sagt om boken

"Efter Metoo … kommer det med all säkerhet komma en hel hög böcker där det ämnet står i centrum. Men säkerligen kommer få av dem vara så seriösa och intelligenta som Vaughans roman.” Financial Times

”Boken är en höjdare. Man sitter fastnaglad. Det beror förstås på det engagerande innehållet men i hög grad också på stilens och språkets knivskarpa elegans, så ovanlig i vår tid.” Upsala Nya Tidning

”Efter skandalen kombinerar angelägen samhällsdebatt med en spännande intrig på ett ovanligt snyggt sätt.” AMELIA

Andra böcker av författaren

Små katastrofer

Liz och Jess har varit vänner i över tio år, ända sedan de båda väntade sitt första barn och fann varandra i en mammagrupp. En sen kväll dyker Jess upp på sjukhuset där Liz arbetar som akutläkare. Jess tio månader gamla dotter har skadat huvudet, och hennes historia går inte ihop. Hur väl känner de egentligen varandra?  Små katastrofer är en skarp och gripande roman om moderskap, vänskap, lojalitet och skuld. 

"En tät och otäck historia som är omöjlig att lägga ifrån sig … Små katastrofer är dock lika mycket en roman om kvinnlig vänskap och trovärdigt trassliga relationer – och ett lyckat sätt att belysa ett ämne som många saknar kunskap om."  Göteborgs-Posten 

"Sarah Vaughan gör det så skickligt, vi är nog många som kan känna igen oss i hopplösheten när det handlar om att bara hanka sig fram, timme för timme och längta efter att det ska bli tyst. Eller att en annan vuxen tar över. Att få vila." Norra

 "Man läser med hjärtat i halsgropen medan den ena dolda sanningen efter den andra avslöjas." Aftonbladet

I augusti 2022 utkommer en ny roman – Hennes rykte

Emma Webster brinner för politiken. Men ju tydligare hon profilerar sig som parlamentsledamot, desto mer hat och hot tvingas hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: en man hittas död i Emmas övernattningslägenhet i London. Plötsligt finner sig Emma anklagad för mord.

Hennes rykte är en en skarp och spännande psykologisk rättegångsroman om det pris kvinnor i offentligheten tvingas betala.