Bonnier Audio, 2021-12-08

Foto: Maria Östlin

Nadims väg från flykting till hela Sveriges polis

Nadim Ghazale flydde från kriget i Libanon till Sverige. Trettio år senare är han polisen som kämpar för Sverige, mot grov brottslighet och rasism. Nu kommer hela berättelsen om vägen från flyktingförläggningen till den ärofulla rollen som värd för Sommar i P1.

Nadim Ghazale:

– Det har varit helande för mig och min familj att göra den här boken. Det var som om historien äntligen kom ikapp oss, och genom att prata om det som vi hållit inom oss själva har vi kunnat läka.

Om Sommarpratet var en sammanfattning kommer nu hela berättelsen om Nadim Ghazales liv, som tar sin början i Libanon. Ett land som han tvingas lämna som sjuåring på grund av kriget. Det här är berättelsen om flykten, skulden, ilskan och kärleken. Om alla gånger han fått frågan om han säljer knark på väg mellan centralstationen och svt-huset, om varför han inte får hyra stuga på västkusten och om slumpen som gjorde honom till polis. Yrket som höll på att kosta honom livet. Men mest av allt är det här en bok om att bygga från noll och om det magiska ordet ”välkommen”.

Åsa Lindström, förläggare:

– Jag är så glad och stolt över att vi ger ut den här boken som diskuterar vår tids stora ödesfrågor som integration och ökade klassklyftor. Nadim och den resa han och hans familj har gjort är ett bland många exempel på att det går att ta sig från utsatthet och in i det svenska samhället, men han berättar också om det pris han fått betala – och vad vi andra faktiskt kan göra för att underlätta.

Min väg från flykting till hela Sveriges polis är skriven tillsammans med journalisten Sara Nygren, som också producerat Nadim Ghazales Sommar i P1 2021.

Sara Nygren:

– Jag är djupt imponerad av Nadim Ghazales mod. Att skriva en bok tillsammans med honom har varit ett drömuppdrag.

Min väg från flykting till hela Sveriges polis utkommer den 11 januari.