Bonnier Audio, 2018-11-27

Foto: Johanna Hanno

Magnus Västerbro tilldelas Augustpriset 2018

Magnus Västerbro tilldelas det facklitterära Augustpriset 2018 för Svälten. Priset delades ut för 30:e gången på Augustgalan under måndagkvällen. Prissumman är på 100 000 kronor

Årets svenska fackbok

Svälten. Hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro

Motiveringen lyder:

"En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?"

Magnus Västerbro:

– Det är roligt, men gör mig också bekymrad. Det tyder på att människor är oroliga, över samhällsutvecklingen, klimatfrågan, över klyftorna som växer i samhället – en känsla att 1800-talets orättvisor är på väg tillbaka.

Om svälten:

Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd.

Missväxten under åren 1867–69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.

Smygläs ur Svälten här.