Bonnier Audio, 2019-07-04

Foto: Stian Broch

Kniv: den efterlängtade, tolfte boken om Harry Hole

Kniv (i uppläsning av Jonas Malmsjö) tar handling vid där förra boken Törst slutade. Harry Hole har förlorat allt. Han har blivit utkastad av Rakel, förlorat jobbet som utredare och dricker nu hårdare än någonsin. Bottenkänningen är redan ett faktum. Men när Harry vaknar en dag, kraftigt bakfull och med händerna och lakanen indränkta i blod, inser han att han ännu har en bit kvar att sjunka. De följande dagarnas händelser tvingar ut honom på en gastkramande jakt – inte bara på en ökänd gammal fiende, utan även på den mörka hemlighet som ligger dold i en natt han inte kan minnas.

Jo Nesbø: "Harry Hole har haft det hårt, han är en person som plågas även psykiskt, det handlar mycket om moral, och det som händer honom fysiskt motsvarar det psykiska lidandet."

Mångfacetterad bakgrund

Över 40 miljoner sålda exemplar och en utgivning på fler än 50 språk gör Jo Nesbø till en av världens mest lästa och uppskattade kriminalförfattare. Den första romanen i serien om Harry Hole – Fladdermusmannen– utkom 1997 och var författarens debut. Nesbø har på senare år även gjort stor internationell succé med sina fem barnböcker om Doktor Proktor.

Jo Nesbø var välkänd för den norska publiken långt innan han började skriva böcker. Men då som sångare och gitarrist i rockbandet Di derre. Under ett år turnerade bandet i Norge med över 180 spelningar. Men Jo Nesbø  har flera strängar på sin lyra. Han är utbildad civilekonom och finansanalytiker och har arbetat både som aktiemäklare och journalist. En gång i tiden var han dessutom en lovande fotbollsspelare, men karriären avslutades pga ett skadat knä.

"Jag trivdes aldrig särskilt väl i finansvärlden. Romanskrivandet är det bästa jobb som jag har haft. Skrivandet är faktiskt något jag hade kunnat tänka mig att göra helt gratis. Det är som Springsteen säger: ”I’ve been paid a king’s ransom for doing what comes naturally."

Skriver Jo Nesbø en ny bok? Är han gift? Se när Jo Nesbø besvarar de mest googlade frågorna om honom.

Röster om förra boken Törst

”Ett driv som saknar motstycke” Tvedestrandsposten

”Återigen visar sig Nesbø  som en mästare” Hamar Arbeiderblad

”Jo Nesbø i storform” Dagbladet

”En av årets bästa kriminalromaner” New York Times

”Fantastisk” Sunday Times

”Allt de andra gör kan Jo Nesbø göra bättre” Dagsavisen

”Jo Nesbø är en av de skickligaste deckarförfattare jag har läst, både när det gäller intrig och när det gäller spänning” Dagens Nyheter

”Jo Nesbø kan bli nästa Munch  eller Ibsen... Och om rättvisan  får bestämma kommer Harry Hole  bli lika stor som Harry Potter” CNN

”Jo Nesbø är min nya favoritförfattare inom genren och Harry Hole min nya förebild”  Michael Connelly