Bonnier Audio, 2023-02-06

Foto: Magnus Ragnvid

Julia Ragnarsson och Erik Enge i Viaplay-serien Slutet på sommaren

Viaplays nya stora dramasatsning Slutet på sommaren har exklusiv premiär senare i år. Serien är en psykologisk thriller baserad på första boken i Anders de la Mottes framgångsrika romansvit Årstidskvartetten.

Den sex avsnitt långa serien spelades in i stora delar av Skåne förra året. Nu presenteras äntligen skådespelarna. Huvudrollen som Vera gör Julia Ragnarsson (Två systrarSpringfloden) och i den bärande rollen som Isak ser vi Erik Enge (TigrarSvart krabba).

Julia Ragnarsson och Erik Enge i de bärande rollerna

Julia Ragnarsson säger i ett pressmeddelande att hon är förväntansfull inför premiären och att det varit extra roligt att få spela på skånska, något hon inte fått chansen till särskilt ofta. Erik Enge berättar om det värdefulla i att ha fått arbeta i en sådan talangfull ensemble.

I övriga roller syns bla Simon J BergerTorkel PeterssonPer RagnarAnna GranathEmelie GarbersHenrik NorlénBahador Foladi samt Vilhelm Blomgren.

Serien produceras av Harmonica Films i samproduktion med SF Studios och Film i Skåne.

Anders de la Motte:

– Att Slutet på sommaren ska bli TV-serie är otroligt spännande. Detta är något Harmonica Films och jag arbetat för länge och med Viaplay har vi äntligen hamnat där vi vill vara. Slutet på sommaren är min första bok som filmatiseras och berättelsen ligger mig av personliga skäl mycket varmt om hjärtat. Jag har läst manus och naturligtvis varit på plats under inspelningen hemma i mina barndomstrakter i Nordvästra Skåne. Dessutom har jag hunnit se många av de fantastiska skådespelarinsatserna och jag känner mig mycket trygg med att detta projekt kommer att bli något alldeles extra.

Filippa Wallestam, Viaplay Group

– Viaplay fortsätter att satsa på starka nordiska berättelser som berör. Slutet på sommaren är en otroligt stark roman som jag sträckläste mycket på grund av dess komplexa karaktärer och vackra miljöer. Serieversionen är skapat av ett otroligt team och jag vågar lova Viaplays tittare något utöver det vanliga.

Vad hände egentligen under den där sommaren som aldrig tog slut?

Under en sensommarkväll 1984 försvinner en femårig pojke på den skånska slätten. Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt.

Den valhänta brottsutredning som följer läggs till slut ner, där sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder.

Tjugo år senare leder pojkens storasyster Vera ett gruppterapisamtal i Stockholm. En ung man ansluter, och inför gruppen berättar han om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande. Hans berättelse är skrämmande välbekant och skakar om Vera.

Motvilligt tvingas hon riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp. Hon måste återvända till Skåne och sin trasiga familj för att söka svaret på frågan som ingen längre vill ställa.