Bonnier Audio, 2019-04-09

Foto: Magnus Liam Karlsson

Jonas Karlssons nya bok Regnmannen – i författaruppläsning

Skådespelaren och dramatikern Jonas Karlsson har alltsedan sin debut med novellsamlingen Det andra målet (2007) kommit att bli en av våra mest lästa och omtyckta novellförfattare och finns idag översatt till fler än tjugo språk. Därefter följde kortromanerna God jul (2013) och Jag är en tjuv (2015).

Hans nya bok Regnmannen har fått undertiteln En trädgårdsberättelse. Med stor värme berättar Jonas Karlsson om den pensionerade teaterregissören Ingmar som efter sin frus död bearbetar sorgen genom att slösa tid och kärlek åt hennes rosor. Men den här sommaren blir den varmaste i mannaminne och i villaträdgårdarna vissnar snart alla blommor och blad. Grannarna bevakar varandra noga så att ingen överträder bevattningsförbudet.

Den mest personliga boken hittills

Skrivandet av Regnmannen blev väldigt känsloladdat för Jonas Karlsson som förlorat båda sina föräldrar, senast sin pappa för två år sedan.

– Då åkte jag ner i något hål och boken kom att handla mer om mig och hur det var att bli föräldralös. Det var jobbigare än jag hade trott, jag var inte beredd på det, berättar Jonas.

Röster om Regnmannen


"Det är en både dråplig och säregen berättelse om en man som odlar rosor och som kan styra över regnet. (...) Karlsson lägger sig mycket nära sina figurer och stiger då och då in i deras ström av tankar och röster (...) en läsvärd och habil roman."  Dan Sjögren, Dala-Demokraten"

"Berättelsen vecklar ut sig som en av trädgårdens väldoftande Eden-rosor och är i sin fulla prakt en ömt berättad saga om att åldras. Om att förlora sin tidigare så självklara plats i samhället och försöka finna sig tillrätta med nya tider och nya villkor." Celia Svedhem, Tidningen Vi

"Berättelsen om Ingmar och Inger Karlsson är intelligent samtidsmoralitet, komplett med en knippa undertexter. Regnmannen passar perfekt till hängmattan, eller om sommaren regnar bort. Om den nu gör det, ty möjligen är det ju så att vi faktiskt får hoppas på det sista alternativet." Lars Ring, Svenska Dagbladet

"Jonas Karlsson är en fin stilist med utmärkt känsla för rytm; det återhållsamma varvas med komiska utbrott, dialogerna är lyhört avlyssnade." Stefan Eklund, Smålandsposten