Bonnier Audio, 2019-09-23

Foto: Cato Lein

Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award Årets hederspris

Jan Mårtenson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris. Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan den 28 september, då författaren kommer att vara på plats för att ta emot priset. Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan.

– Jag känner mig som mannen som vaknade i himlen: ”Det här var lika kärt som oväntat”. Tack snälla Crimetime, säger Jan Mårtenson, som är aktuell med Dödligt hot – en Johan Kristian Homan-deckare, den fyrtiosjunde i serien.

Juryns motivering:

Med en utgivning om 70 böcker, varav hela 50 är deckare, innehar författaren ett svårslaget rekord i den svenska deckarvärlden. Kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som har blivit så älskade av publiken. Sedan 1973 har hans stora läsekrets kunnat följa antihjälten, kanske rentav författarens alter ego, den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan på hans oväntade och ibland livsfarliga uppdrag. Att huvudpersonen har sitt eget litterära sällskap, Homansällskapet, visar om inte annat hur populära böckerna är. Årets bok Dödligt hot är Jan Mårtensons femtionde deckare – en enorm litterär bedrift och något väl värt att fira! Crimetime Award Årets hederspris går 2019 till Jan Mårtenson.

Om priset

Årets Hederspris instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset utses av en jury med representanter från fem av landets största förlag, Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co och Piratförlaget.

Om Dödligt hot

Uppläsare: Tomas Bolme

Ett taktiskt kärnvapen ligger dolt i Stockholm. Två nyckelpersoner i en terrororganisation sitter häktade. Ett anonymt brev anländer till regeringskansliet. Släpps inte terroristerna kommer halva Sveriges huvudstad att utplånas. Bokstavligen. Är hotet äkta eller ett grotesk skämt? Antikhandlare Johan Kristian Homan dras in i ett mardrömslikt scenario med kidnappning och ond bråd död. Som motvikt bjuds kultur, samtidshistoria, konst och antikviteter i behagliga doser, liksom goda viner och recept. Francine Silfverstierna på Säpo och Cléo de Merode, Johan Kristians siamesiska väninna, får avgörande betydelse för dramats utgång. Dödligt hot är en Homanroman av verkligt fin årgång.