Bonnier Audio, 2023-11-22

Foto: Baldur Kristjansson

Islands statsminister skriver tillsammans med hyllad deckarförfattare

En av Islands mest lästa och internationellt hyllade deckarförfattare, Ragnar Jónasson, har tillsammans med Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir skrivit kriminalromanen ReykjavíkBoken blev en bestseller på Island och har sedan även hyllats stort internationellt i en rad länder, bland annat USA, Storbritannien och Frankrike. Ragnar Jónasson är även aktuell med att hans tidigare spänningsserie om Hulda Hermannsdóttir blir TV-serie med Lasse Hallström och Lena Olin.

Om Reykjavík

Den femtonåriga Lára Marteinsdóttir sommarjobbar 1956 hos ett par på den lilla ön Videy, strax utanför Reykjavíks kust. I början av augusti försvinner hon spårlöst. Mysteriet blir Islands största olösta fall. Trettio år senare, i augusti 1986 firar Reykjavík sitt 200-årsjubileum. Samtidigt påbörjar journalisten Valur Róbertsson en egen utredning av Láras fall. När han tror sig närma sig svaret på gåtan visar det sig att mycket står på spel. Det finns starka krafter som är beredda att gå hur långt som helst för att bevara hemligheterna kring Láras försvinnande.

Uppläsare: Marie Richardson

Susanna Romanus, förläggare och grundare på Romanus & Selling:

– En spänningsroman av Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir och Ragnar Jónasson – en av de starkast lysande stjärnorna på den internationella deckarhimlen just nu – är en oväntad kombination. Resultatet är minst sagt övertygande.

Några av de internationella recensionerna

"Fans av Jo Nesbøs Harry Hole-serie kommer att bli hänförda." Publishers Weekly

"En klassiker. Lika spännande som allt Jónasson har skrivit tidigare." Sunday Times

"En fängslande pusseldeckare med smygande spänning. Den är tillägnad Agatha Christie och hade gjort henne stolt." Kirkus

"Mer övertygande än så här blir inte nordic noir." Financial Times

"Jag läste alla 349 sidorna i ett svep och jag njöt av varje sekund ... En gripande berättelse ... extremt välskriven ..."  Fréttablaðið

"En intrig utan luckor, ett fantastiskt persongalleri och många överraskande, intelligenta vändningar. Jónasson och Jakobsdóttir visar, på ett lågmält men briljant sätt, att sanningen alltid kommer fram hur ful den än är, hur mäktiga de ansvariga än är." The New York Times

Om Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson, född 1976, är det senaste stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya Nordic noir-författarna. Han är översatt och utgiven i över 35 länder och har sålt över 4 miljoner exemplar. Han föddes i Reykjavík, där han också bor med sin familj, arbetar som investeringsbanker och undervisar i upphovsrätt vid Reykjavíks universitet. Han har tidigare arbetat i radio och tv, bland annat som nyhetsreporter på isländska radio- och tv-kanalen, och från sjutton års ålder har han översatt fjorton av Agatha Christies romaner till isländska.

Mörkret, den första boken i serien om Hulda Hermannsdóttir, som hyllats av kritikerna och blivit en internationell storsäljare, ska nu bli tv-serie i regi av Lasse Hallström, och Lena Olin i huvudrollen. Inspelningen startar under hösten 2023 på Island. Ragnar Jónasson har även skrivit serien Det mörka Island. Senast på svenska utkom Utlämnad (2022) som Ridley Scott kommer att producera som långfilm.

Om Katrín Jakoksdóttir

Katrín Jakobsdóttir är Islands statsminister sedan 2017 och partiledare för Vänsterpartiet - de gröna. Hon har varit ledamot av det isländska parlamentet sedan 2007 och var minister för utbildning, forskning och kultur från 2009 till 2013. Katrín Jakobsdóttir är litteraturvetare och skrev sin magisteruppsats om den isländske kriminalförfattaren Arnaldur Indriðason. Hon och författaren Ragnar Jónasson är vänner sedan länge, och lärde känna varandra när de båda satt i juryn som utser bästa översatta kriminalroman på Island.

Reykjavik har utgivningsdag den 24 november.