Bonnier Audio, 2019-09-10

Foto: Stefan Tell

Hälsopriset 2019 till Anders Hansen

Läkaren och författaren Anders Hansen tilldelas utmärkelsen Hälsopriset 2019 av 1,6 & 2,6 miljonerklubben. Priset delades ut den 8 september av Nyamko Sabuni. Priset vill uppmärksamma aktörer och företag som arbetar för den svenska folkhälsan. De som tar individuellt eller socialt ansvar och som medverkar för en bättre folkhälsa. Hälsoprisets jury består av Annette Lefterow, wellnessexpert, Alexandra Charlesordförande i 1,6 & 2,6 miljonerklubben, Pamela Andersson, journalist och Annika Jankell, programledare.

Motiveringen lyder:

”Anders Hansen får oss att tänka om och tänka rätt och har på ett enkelt sätt ökat kunskapen och förståelsen för hur vår hjärna påverkar och styr. Tack vare hans böcker har vi fått lära oss hur en aktiv livsstil kan få oss att leva längre och må bättre. Och dessutom hur vi kan minska vår stress genom att ta kontroll över vår skärmtid.”

Om Anders Hansen

Anders Hansen är leg läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Förutom flera böcker har han skrivit över 2000 artiklar om medicinsk forskning och läkemedel, gjort ett Ted talk och hundratals föreläsningar samt medverkat i poddar och teveprogram som Vetenskapens värld och Nobelstudion. Han har fått flera utmärkelser för sin bok Hjärnstark (2016), bland annat Hälsopriset som årets författare 2017 och Mensapriset 2018. Därefter följde Fördel ADHD (2017) och i mars i år Skärmhjärnan.

Din hjärna – ny programserie med Anders Hansen

Vad gör stress med oss och hur påverkas hjärnan av digitaliseringen? Hur kan fysisk aktivitet föryngra hjärnan och varför används en stor del av våra hjärnor för att vara sociala? Den 23 september sänds första avsnittet av Din hjärna på SVT.

Om Skärmhjärnan

Uppläsare Johan Svensson

Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker.