Bonnier Audio, 2019-08-06

Foto: Stefan Tell

Glasnyckeln till Stina Jackson

Stina Jackson belönas med Glasnyckeln för sin roman Silvervägen. Priset, som delas ut för den 28:e gången, består av ett diplom och en glasnyckel från Nybro glasbruk i Småland.

"Två berättelser flätas samman i en sorgsen, välskriven och överraskande debutthriller, där en man natt efter natt letar efter sin försvunna dotter längs en ödslig norrländsk väg och av en slump möter en vinddriven tonåring."

Silvervägen utsågs förra året även till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien. Uppläsning av Marie Richardson.

Om Glasnyckeln

Det nordiska kriminalromanpriset Glasnyckeln delades ut första gången 1992, då Henning Mankell belönades för Mördare utan ansikte. Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln har fått sitt namn efter Dashiell Hammetts klassiska roman,The Glass Key. Det utdelas varje år till bästa nordiska kriminallitterära verk (roman eller novellsamling). En jury i vart och ett av de fem nordiska länderna nominerar en nationell kandidat, varefter alla juryerna röstar om vem som ska få priset, ära, diplom och en alldeles äkta glasnyckel från Nybro glasbruk i Småland.

Stina om Silvervägen

"Idén till boken fick jag när jag såg en dokumentär om Highway of tears, en väg i Kanada där det har försvunnit kvinnor under 40 års tid. Miljön där fick mig att tänka på mitt Västerbotten, fick mig att känna hemlängtan."

Skrivandet kom till mitt under en livskris

För Stina, som är född 1983 i Skellefteå, var Västerbotten hemma för fram till hon drygt tjugo år flyttade till sin blivande man i Denver. En livskris var det utlösande faktorn för Stinas skrivande. Hon hade börjat på juristlinjen i USA, men fick avbryta studierna och hamnade i en depression. Maken uppmuntrade  henne att börja skriva. Det tog två år innan Stina skickade in sitt manus till förlag. Det första manuset refuserades med uppmuntran att hon ”hade vad som krävdes för att skapa levande litteratur”.

Stämningsfull och berörande spänningsroman om att orka vara stark när det är som mörkast

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.

Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade. Uppläsning av Marie Richardson