Bonnier Audio, 2023-11-22

Foto: Karl Nordlund

Första delen i en serie pusseldeckare av författarduon bakom Lars Kepler

Alex Ahndoril är ett nytt samarbete mellan makarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril, författarna bakom Lars Kepler vars böcker har sålt över sjutton miljoner exemplar i fler än sextio länder. Jag kommer att hitta nyckeln, som utkommit den 1 november, är den första delen i en planerad serie av pusseldeckare, Nyckelserien. Den andra delen Jag blundar och ber utkommer i april 2024.

Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril:

"Vi älskar att skriva som Lars Kepler och har ingen tanke på att sluta med det, men med Nyckelserien har vi fått möjligheten att utforska vår passion för pusseldeckare. Vi tycker att det är väldigt spännande med den moderna pusseldeckaren, där själva mysteriet står i fokus. Det finns något så lockade i att ställas inför en gåta, ta del av ledtråd efter ledtråd och försöka avläsa karaktärernas ord och samspel.

Det hela började med Julia Stark. Ibland får man som författare besök av en karaktär som sedan vägrar att lämna en i fred, en karaktär vars öde eller erfarenheter har sina rötter sammanflätade med ens egna. Man förstår motvilligt eller tacksamt att denna karaktär behöver bli gestaltad av just oss, för att det bara är vi som bär dess hemliga öde inom oss.

Julia Stark är en ung kvinna som befinner sig i svallvågorna efter en fruktansvärd katastrof, en traumatiserande händelse som skadat henne i grunden, men också gjort att hon upplever vissa ögonblick med plågsam intensitet. De flesta av oss har varit med om hur alla sinnen ibland skärps till det yttersta vid olyckor eller liknande, när tiden står stilla, när varje detalj blir livsavgörande. För Julia sker detta gång på gång.

I Nyckelserien har vi gjort vårt yttersta för att skapa psykologisk trovärdighet, så att alla karaktärer man möter är komplexa och begripliga. Som läsare kan man välja att bara luta sig tillbaka och njuta av berättelsen eller försöka hitta nyckeln före Julia Stark med hjälp av sin egen människokännedom, iakttagelseförmåga och logiska tänkande. Alla pusselbitar finns där – det gäller bara att lägga dem rätt. Och när man väl får svaret ska det kännas fullständigt kristallklart. Man ska förstå och tro på att personerna verkligen handlade som de gjorde. När sanningen uppdagas ryser man över hela ryggen."

Om Jag kommer att hitta nyckeln

Uppläsare: Julia Dufvenius

Privatdetektiv Julia Stark får oväntat besök på kontoret av en man. Han är en av ägarna till ett framgångsrikt familjeföretag, som dagen innan haft bolagsstämma på godset i Västernorrland.

Morgonen efter hittade han ett fotografi i sin telefon på en bunden, blodig människa med en säck över huvudet. På grund av alkoholrelaterad minnesförlust har han ingen aning om var bilden kommer ifrån och vill därför anlita Stark detektivbyrå för att ta reda på om det är han som är förövaren innan polisen kopplas in.

Julia antar uppdraget och ringer sedan sin exman Sidney. Hon sväljer sin stolthet och ber honom att ta ledigt från Norrmalmspolisen och följa med henne på resan. Julia vet att hon kommer att behöva hans hjälp och drömmer i hemlighet om att på något sätt vinna tillbaka hans kärlek.

Julia och Sidney välkomnas som gäster på det överdådiga godset och börjar omedelbart lägga pusslet medan de umgås över middagar och deltar i märkliga fester. Var och en av de excentriska familjemedlemmarna skulle teoretiskt sett kunna vara mördaren.

För att hitta nyckeln till denna gåta måste Julia Stark uppbåda allt sitt logiska tänkande, all sin iakttagelseförmåga, psykologiska fingertoppskänsla och människokännedom.