Bonnier Audio, 2018-11-13

Foto: Miller Mobley

En stark, öppenhjärtig och inspirerande självbiografi av USA:s tidigare First Lady

Årets mest efterlängtade facklitterära bok. Tre miljoner exemplar världen över. Samtida utgivning på 31 språk.

”Jag är en vanlig människa som har råkat få följa med på en ovanlig resa. Genom att berätta min historia hoppas jag kunna skapa plats för andra historier och andra röster, att bidra till att bredda utrymmet för vilka som hör hemma och varför.” Michelle Obama, i prologen till Min historia.

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder.

I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden i Vita huset, och sedan övergången till att återigen bli en vanlig medborgare.

Min historia ges ut i Sverige av Bokförlaget Forum. Den engelska originalutgåvan, med titeln Becoming, ges i USA och Kanada ut av Crown Publishing, som är en del av Penguin Random House.

I Min historia beskriver Michelle Obama med värme och humor både livets upp- och nedgångar, i det privata så väl som i det offentliga. Hon berättar hela sin historia, så som hon har levt – i hennes ord och på hennes villkor. Några av berättelserna hon delar med sig av handlar om:

 • Hur det var att växa upp i Chicagos South Side – i en kärleksfull afroamerikansk medelklassfamilj i en liten lägenhet över Faster Robbies hem, och hur hennes omgivning påverkades av stadsdelens ”white flight”.
 • Hur familjen är hennes kärna och inspiration, och om hur hennes föräldrar behöll ”lågan” i henne brinnande genom att uppfostra henne till en självsäker person som inte ser hinder, utan en person med en ”tro på att jag kunde satsa på och få vad som helst som jag ville ha.” Hon skriver öppet och kärleksfullt om sin mamma, Marian Robinson, som uppmuntrade hennes självständighet; om hennes pappa, Fraser, vars tysta mod i kampen mot MS drabbade henne djupt; och om hennes bror, Craig, som var beskyddare, mentor och vän.
 • Hennes år på Princeton, där hon var en bland endast några få afroamerikanska studenter och där hon fokuserade på att lyckas – efter att hon lärt sig att strunta i de som tvivlade på henne, som hennes studievägledare på gymnasiet som inte tyckte att hon var  Ivy League-material.
 • Hennes tidiga år i karriären som Harvard-utbildad advokat, då hon anställdes som associate på en högt ansedd advokatbyrå i Chicago. Där blev hon mentor åt en ung praktikant vid namn Barack Obama – en ”enhörning” som skulle bli hennes livs kärlek, deras olika erfarenheter och personligheter till trots.
 • Hur hennes personliga förluster – både hennes pappas död och den av en kär vän från college – gjorde att hon ifrågasatte meningen med livet och den karriär hon hade valt. Det omvandlade henne från en ”som bockade av alla punkter” till en person som var villig att sadla om till en ny karriär inom den offentliga sektorn.
 • Hennes uppriktiga reflektioner om att anpassa sig till äktenskapets verklighet. Att möta utmaningar när hon och Barack Obama båda försökte utmärka sig inom sina utvalda områden, samtidigt som de ville ha och uppfostra barn i en tid då han satsade på en politisk karriär som hon egentligen aldrig vill ha.
 • De svårigheter hon och Barack Obama upplevde när de försökte bli gravida, vilket var påfrestande för äktenskapet och ledde dem till att söka rådgivning – en process som visade att hon hade makten över sin egen lycka.
 • Detaljer kring 2008-års presidentkampanj, och hur hon var tvungen att anpassa sig till en ny fas i livet. Hennes sätt att möta vanliga människor i deras frågor och frustrationer ledde till att hon blev en viktig del i kampanjen. Samtidigt som hon steg i kurs kom kritiken från oppositionen och röster som snabbt försökte sänka henne och bestämma vem hon skulle vara. Efter att ha sjunkit till botten lärde hon sig att använda sin röst på den nya arena hon nu befann sig på.
 • Historier från bakom kulisserna på den historiska valnatten 2008 och hennes övergång från civil medborgare till att bli landets First Lady. Hon berättar om hur fort allt gick och hur det kunde vara överväldigande. Hon berättar även om oron för sina döttrar och vad de skulle vara tvungna att genomlida – ny skola, nya vänner, nya liv.
 • Höjdpunkter och lågvattenmärken under tiden i Vita huset då Michelle Obama hävdade sin röst som First Lady och öppnade upp Vita huset för alla. Hon planterade en trädgård och lanserade meningsfulla initiativ på eget vis – förespråkade vikten av utbildning för kvinnor och unga tjejer, skapade program för att hjälpa familjer att leva sundare och mer aktiva liv och arbetade med militärfamiljer. Samtidigt använde hon massmedia och sociala medier strategiskt för att få stor inverkan. Som ett resultat av dessa initiativ äter 45 miljoner barn idag hälsosammare frukostar och luncher; 11 miljoner studenter fick 60 minuters fysisk aktivitet varje dag; och företag anställer och tränar fler än 1,5 miljoner veteraner och deras familjer.
 • Hur hon upplevde den intensiva granskningen – av hennes hjärtefrågor, stil, sitt hår  – och hur hon arbetade fram en ”modestrategi” för att föra uppmärksamheten till de ämnen som låg henne varmast om hjärtat, samtidigt som hon stöttade sin mans historiska mandatperiod och uppfostrade två döttrar.
 • Reflektioner om hennes ämbete som historisk och inflytelserik First Lady, efterlämnade ett arv av gärning som inspirerat det amerikanska folket och människor världen över. Likt hennes tal under 2016 års Democratic Convention (”When they go low, we go high.”) lämnar hon Vita Huset med en stark röst och ägandeskap av sin historia och är ett exempel på hur vi ska använda våra instinkter på bästa sätt vid en tidpunkt då vi behöver det som mest.
 • Hennes tankar kring övergången från First Lady tillbaka till livet som civil medborgare i ett nytt kapitel där hon fortsätter att arbeta för att positivt påverka andra runt om vi världen. ”Det handlar inte om att vara perfekt,” skriver hon. ”Det handlar inte om var man hamnar till slut. Det finns en kraft i att tillåta sig märkas och göra sin röst hörd, i att rå om sin egen unika historia, i att använda sin egen autentiska röst. Och det finns en värdighet i att vara villig att lära känna och lyssna på andra. Det är så jag menar att vi blir de vi är.

Detta är Michelle LaVaughn Robinson Obamas historia. Det är en historia fylld av hopp och optimism. Om en flicka som fortsätter resan från Chicagos South Side, vars liv varit fyllt av toppar och dalar, otroliga möjligheter och vardagliga ögonblick som alla spelat avgörande roller i hennes historia.

Michelle Obama kommer att åka på en bokturné i tio städer i USA. Turnén produceras av Live Nation och en rad kända ansikten kommer att moderera. Den amerikanska turnén går av stapeln i Michelle Obamas hemstad, Chicago, och där får hon sällskap av Oprah Winfrey på scen. Michelle Obama har tillsammans med Live Nation öronmärkt 10 procent av biljetterna i varje stad vilka delas ut till lokala organisationer, inklusive men inte begränsat till, välgörenhetsorganisationer, skolor och samhällsgrupper. Detta ger tusentals människor möjligheten, särskilt unga som växte upp i liknande samhällen som Michelle Obama själv, att delta.

En internationell bokturné till Storbritannien, Frankrike och Tyskland är planerad under 3–7 december.

Min historia av Michelle Obama

Bokförlaget Forum

ISBN: 9789137153049

Utgivningsdag 13 november

Den engelska originalutgåvan med titeln Becoming ges ut i USA och Kanada i inbundet och digitalt format av Crown Publishing, som är en del av Penguin Random House och i Storbritannien och Commonwealth territorier av Viking, en del av Penguin Books hos Penguin Random House UK.

Boken ges även ut på ytterligare 29 språk, inklusive spanska (Plaza & Janés/Penguin Random House Grupo Editorial); tyska (Goldmann Verlag/Verlagsgruppe Random House); portugisiska – Brasilien (Objetiva/Companhia das Letras); portugisiska–Portugal (Objectiva/Penguin Random House Portugal); katalanska (Rosa dels Vents/Penguin Random House Grupo Editorial); förenklad kinesiska (Penguin Random House China); franska (Editions Fayard); Albanska (Dudaj Publishing); arabiska (Hachette Antoine/Naufal); traditionell kinesiska (Business Weekly Group); tjeckiska (Argo); Danska (Lindhardt og Ringhof); holländska (Hollands Diep); estniska (Helios); finska (Otava Publishing Company); grekiska (Athens Bookstore Publications); hebreiska (Yedioth Books); ungerska (HVG Publishing Co.); indonesiska (Noura Books); italienska (Garzanti); japanska (Shueisha); koreanska (Woongjin Think Big Co., Ltd.); litauiska (Alma Littera); makedonska (Ars Lamina); mongoliska (Monsudar) norska (Cappelen Damm); polska (Agora Publishing House); rumänska (Editura Litera); och vietnamesiska (First News–Tri Viet Publishing Co., Ltd.)

För beställning av recensionsexemplar kontakta:

press@bonnierforlagen.se

För ytterligare information:

Thérèse Cederblad, mediekontakt, Bonnierförlagen Kommunikation, therese.cederblad@bonnierforlagen.se

Bokförlaget Forum grundades 1944 och är en del av Bonnierförlagen, Sveriges största förlagshus. Vi ger ut ca 60 titlar per år, både svensk och översatt skönlitteratur respektive facklitteratur.