Bonnier Audio, 2019-04-01

Foto: Robin von Swank

En ensam kvinnas jakt på The Golden State Killer

Michelle McNamaras historia och hennes engagerade jakt på den seriemördare som kallas the Golden State Killer är som tagen ur en film. Men det är på riktigt. Allt i hennes bok Jag försvinner i mörkret, i uppläsning av Callin Öhrvall Delmar, har hänt och Michelle McNamara avled  innan boken var färdigskriven.

Michelle McNamara (1970–2016) var bosatt i Los Angeles, arbetade som journalist och tv-manusförfattare och blev känd för sin blogg TrueCrimeDiary. com. Jag försvinner i mörkret kom ut två år efter hennes död, hamnade omedelbart på bestsellerlistorna – och bidrog till att Golden State Killer till slut kunde gripas, i april 2018.

En mardrömslik skildring direkt från verkligheten

Tolv mord, femtio våldtäkter – från mitten av 1970-talet och tio år framåt levde Kalifornien i skräck för Golden State Killer. Han lyckades undkomma rättvisan. Många år senare gjorde Michelle McNamara det till sin livsuppgift att hitta honom. Jag försvinner i mörkret är en stark, mardrömslik skildring direkt från verkligheten – och samtidigt ett självporträtt av en kvinna besatt av sitt sökande efter sanningen.

"Du kommer att vara tyst för evigt, och jag försvinner i mörkret.”

Han väljer noga ut sina offer. Plötsligt, mitt i natten, står han i deras sovrum och bländar dem med den skarpa ljusstrålen från en ficklampa. Binder, våldtar och mördar dem. Efteråt försvinner han i mörkret, osedd. Det är i mitten på 1970-talet som Golden State Killer börjar sitt härjningståg i Kalifornien. Det ska pågå i tio år. Han lämnar många förstörda liv bakom sig. Ingen kan spåra honom, polisen lyckas inte gripa honom.

En bok driven av en outsläcklig passion

Drygt tjugo år efter det att Golden State Killer tycks ha uppslukats av mörkret tar Michelle McNamara upp jakten på honom. Hon intervjuar brottsoffer och vittnen, plöjer igenom mängder av polisrapporter, söker oförtröttligt de ledtrådar som kan avslöja honom. 2018, två år efter Michelle McNamaras förtidiga död, utkom Jag försvinner i mörkret – det nästintill färdiga manus hon hann sammanställa, kompletterat med anteckningar som hon efterlämnade. En skakande berättelse om en våldtäktsman och mördare som vägrar att låta sig fångas – och en inkännande skildring av offren, de vars liv han trasade sönder för alltid. Jag försvinner i mörkret är en bok driven av en outsläcklig passion: att äntligen få fast den skyldige och skipa åtminstone något slags rättvisa.

Röster om Jag försvinner i mörkret

"Gripande och oavlåtligt spännande. Michelle McNamara bevisar med sin bok att verkligheten överträffar dikten.” Camilla Grebe

"En halsbrytande, klaustrofobisk, storslagen berättelse. Ett true crime-mästerverk, av en osannolik och knivskarp författare. Jag önskade att den aldrig skulle ta slut.” Christoffer Carlsson