Bonnier Audio, 2023-01-25

De tilldelas Adlibrispriset 2022

Adlibrispriset instiftades 2019 för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori.

Nu har bokälskarna runt om i Sverige sagt sitt. Röstningen till Adlibrispriset 2022 är avslutad och i år belönas följande böcker:

Årets deckare

Spindeln av Lars Kepler

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu. En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa.

Uppläsare Jonas Malmsjö.

Spindeln utsågs nyligen också till årets mest lyssnade bok på Storytel.

Årets ungdomsbok

Depphjärnan för unga av Anders Hansen och Mats Wänblad

Din hjärnas viktigaste uppgift är att hålla dig vid liv. Hur den gör det? Jo, den styr dina beteenden med känslor, både positiva och negativa. Alla knep är tillåtna, till och med att bygga om dina minnen. Men det finns ett problem. Hjärnan är utvecklad i en annan tid, med andra hot och faror än i vår moderna värld. Det leder till att vi ibland känner oss hotade, stressade eller till och med deprimerade utan att riktigt förstå varför. Depphjärnan för ungförklarar hur känslor uppkommer och varför de finns. Det kan ge både tröst och styrka att inse att det inte behöver vara något fel på en bara för att man mår dåligt. Vi kan inte lova att du mår bättre av den här boken, men vi kan lova att du förstår dig själv bättre – och det är ingen liten sak!

Årets barnbok

Maskeradmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis

Vallebyborna har tagit på sig sina knasigaste kostymer för att gå på maskerad på museet. Alla är där – till och med Dino och Saras bebis Lille Pjär. Men mitt under festen blir stadens nya invånare, det rika paret Petersén, av med ett oskattbart halsband. LasseMajas detektivbyrå har ett nytt fall! Psst! Ungar. Vilka är det egentligen som hittar på allt som händer här i Valleby?

Uppläsare är Johan Ulvesson.

Lär känna böckernas färgstarka personligheter!