Bonnier Audio, 2021-11-01

De nomineras till årets bästa svenska deckardebut

Var inte rädd för mörkret och Där isarna råmar nomineras till årets bästa svenska debut av Svenska Deckarakademin. Prismottagarna avslöjas vid Svenska Deckarakademins och Svenska Deckarbibliotekets festival i Eskilstuna den 19 – 21 november.

Var inte rädd för mörkret av Kristina Agnér

Alva lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i det gamla båtsmanstorp hon ärvt efter sin mamma. Väl på plats i de småländska skogarna får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna? Medan sensommarnätterna blir allt mörkare blandas platsens historia med Alvas egen – och i jakten på sanningen får hennes rädslor alltmer rationell grund. Men det är inte mörkret som är farligt, det är människorna.

Kristina Agnér, född 1981, är frilansredaktör och manusutvecklare med en bakgrund som socionom. Insjöarna och skogarna kring sommartorpet i Småland gav inspiration i skrivandet.

Där isarna råmar av Ulrika Lundgren Lindmark och Jennie Lundgren

Snön tinar och djupt inne i de norrbottniska skogarna hittas en cykel, som visar sig tillhöra en pojke vars försvinnande har förbryllat polisen. Irene Thorsdotter har nyligen lämnat Stockholm för jobbet som polis i yttre tjänst, men på stationen i Kalix hamnar hon snart i konflikt med både chefer och fördomsfulla kollegor, polisassistent Max Persson undantagen. I den glest befolkade bygden försiggår samtidigt verksamhet som undgår lagen.

Ulrika Lundgren Lindmark, född 1972, och Jennie Lundgren, född 1978, är svägerskor och boende i Kalix och Gällivare. Jennie arbetar som polis i yttre tjänst och Ulrika är ekonom.

Om Svenska Deckarakademin

Svenska Deckarakademin är ett samfund vars syfte är att främja deckarlitteraturen och facklitteratur om deckargenren. Akademin utser varje år årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman. Det sistnämnda priset har tidigare kallats The Martin Beck Award.