Bonnier Audio, 2020-06-23

Foto: Gabriel Liljevall

Carin Hjulström gör succé med sin nya cosy crime-serie

Carin Hjulström har blivit känd för sina varma, humoristiska berättelser om allt från brutala politiska mord till trevande nätdejting och romantik. Nu gör hon succé med Bara ett litet mord – första delen i den nya serien Säbyholms gröna fingrar. En serie i pittoresk och härlig Mälarmiljö. "Listig mysdeckare som underhåller", skriver Göteborgs-Posten.

Säbyholms gröna fingrar  

– cosy crime inspirerad av  deckardrottningen Agatha Christie och  tv-dramer som Morden i Midsomer

Säbyholm ligger på en halvö i Mälaren, inte långt från Birka. Marken är bebodd sedan urminnes tider och här finns lämningar från stenåldern och framåt. Den bördiga jordbruksbygden har flera stora gods, vackra slott och små byar – en lantlig idyll bara några mil bortom Stockholms förorter. Det var här Carin Hjulström hamnade när hon ville bo på ett slott! 

Miljön visade sig vara den perfekta platsen för romankaraktärerna Siri Ehrensvärd, hennes brorson Anton och plantskolan Säbyholms gröna fingrar. Siri och Anton – som råkar ha en märklig förmåga att hamna mitt i mordfall och snart blir till stor hjälp för lokalpolisen Olle Magnusson. 

Frågestund med Carin

Berätta lite om karaktärerna i Bara ett lite mord? Kan du identifiera dig med någon av dem?

Foto: Gabriel Liljevall

Jag har ju tidigare alltid haft journalister som huvudkaraktärer (och en bibliotikarie i Irene Panik) och det var faktiskt befriande att nu välja skådespelerskan Siri Ehrensvärd eftersom jag har stor erfarenhet av människor från den världen. Jag är ju uppväxt i en teaterfamilj och har hört hur snacket har gått. Allt det har jag kunnat använda mig av. Sedan har jag adderat min egen erfarenhet av att bli igenkänd. Hon har också fått låna min förnuftiga sida, den som ger Anton kloka och viktiga råd. Brorsonen Anton är en sammansmältning av alla underbara tonårskillar jag lärt känna under åren som ensamstående mamma. Polisen Olle Magnusson är den lokalpolis jag själv hade önskat stöta på om jag skulle vara med om något dramatiskt.

Varför valde du att skriva om just en plantskola i Säbyholm?

Det var platsen som valde mig, kan man säga. Jag flyttade från mitt stora hus i Göteborg till en liten lägenhet på godset Säbyholm och befann mig plötsligt i en gammaldags by-idyll, med kyrka, bryggeri, växthus, slott, herresäten, bondgårdar, vikingagravar, alléer och byoriginal. Min lillasyster sa direkt "Det här är som Midsomer! Du måste skriva någonting härifrån, fattar du väl." Det där låg och grodde något år, sedan kunde jag inte värja mig längre. Och en plantskola är en så kreativ och mustig miljö. Man blir glad där det växer. Samtidigt bryts ju idyllen mot gamla slitningar och hemligheter som ofta frodas på en liten ort. det kändes också befriande att inte gå åt det deppiga och grå nordic noir-hållet utan välja en varmare deckarton.

Foto: Gabriel Liljevall

Slutligen, berätta lite kort om vad vi kan förvänta oss i nästa bok som kommer ut våren 2021?

Absolut. Redan på sidan två hittas en gammal dement man på sin hustrus grav vid Låssa kyrka. Frågan är vem som kan ha velat honom något ont? Två besynnerliga kvinnor flyttar in i Kyrktorpet samtidigt som Antons gamla vapendragare Puddy kommer ut från fängelset och förklarar att han vill ha tillbaka sin gamla plantskola, vilket skulle rycka undan mattan för Säbyholms gröna fingrar. Siri och polisen Olle Magnusson hamnar förstås i händelsernas centrum och Siri brottas fortfarande med erbjudandet om rollen eftersom uppsättningen skjutits upp.

Om Bara ett litet mord

Uppläsare: Gunilla Nyroos

Siri Ehrensvärd är Sveriges mest firade skådespelerska. Hela livet har hon prioriterat teatern och kärleken till Dramatens gifte chef framför sin föräldralöse brorson Anton. När Dramatenchefen abrupt avslutar relationen flyr Siri från Stockholm och landar med krossat hjärta hos Anton, som just vunnit en plantskola på poker i lantliga Säbyholm. 

Samtidigt som de försöker få den fallfärdiga plantskolan på fötter hittas en jakttillsyningsman död – omgiven av örnfjädrar – på en äng i trakten. Siri och Anton dras in i sökandet efter mördaren. Tillsammans med lokalpolisen Olle Magnusson börjar de nysta i bygdens skvaller och blir snart nyfikna på vad som sker på Thoresta slott.

Om Carin Hjulström

Journalisten och författaren Carin Hjulström har en lång karriär inom mediavärlden bakom sig och är känd från flera radio och tv-program. Hon är dessutom bästsäljande författare till åtta romaner, däribland serien om Frida Fors. 2019 debuterade hon som barnboksförfattare med Världens första människa.