Bonnier Audio, 2020-07-02

Candice Carty-Williams och Queenie prisas av British Book Awards

Candice Carty-Williams belönades tvåfaldigt under British Book Awards digitala gala under måndagkvällen. Hennes debutroman Queenie utsågs till Årets bok och Årets debut.

Candice Carty-Williams tilldelades utmärkelsen Årets bok (Overall Book of the Year) för sin roman Queenie. Hon är den första svarta författaren som belönats i kategorin. Queenie utsågs också till Årets debut. – Jag är stolt över mig själv och tacksam för det fantastiska team som hjälpt mig att föra Queenie ut ur mitt huvud till bokhyllorna. Men samtidigt sorgsen och förvirrad över att jag är den första svarta författaren som prisas sedan starten", säger Carty-Williams.

I tidningen Guardian tillägger hon: – I det stora hela gör vinsten mig hoppfull, att även om jag är den första svarta författare som får priset, börjar branschen att vakna och inse att jag varken borde vara eller kommer att bli den sista.

Om boken:

Uppläsare: Emma Peters

Queenie är en vass, ärlig, brutal och komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid.

Queenie Jenkins är tjugofem år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har just lyckats få sig själv dumpad. Vem hade kunnat ana att Tom skulle svara på hennes hot om en paus med att helt enkelt göra slut?

Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Hon går på den ena katastrofala dejten efter den andra och är över huvud taget bra på att lägga krokben för sig själv.

Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och allsmäktigt jamaicansk mormor kan man övervinna denna känsla.

Om författaren

Candice Carty-Williams skriver regelbundet för bla iD och Guardian. Hon är initiativtagare till BAME Short Story Prize, ett brittiskt novellpris som uppmuntrar mångfald i branschen. Queenie är hennes debutbok. På Twitter finns hon under@CandiceC_W.