Bonnier Audio, 2024-02-29

Foto: Peter Kroon

Bakom förhörsrummens slutna väggar: första delen i ny spänningsserie

Monica Nebelius Lüning dömde i sitt första brottmål när hon var 23, med det ansvar som det innebär. Genom åren kom hon att döma flera stora fall av allvarliga brottsmål rörande kvinnofridskränkning, misshandel och sexualbrott mot barn. Emellanåt plågades hon både av det hon fick höra och se i rättssalen och av det som ibland kan upplevas som rättssystemets orättvisor. Till sist kom hon till en punkt där hon måste välja mellan att stänga av sina känslor eller att sluta som domare. Idag arbetar hon som jurist med inriktning på mark- och miljörätt.

Foto: Peter Kroon

Nu debuterar Monica Nebelius Lüning som spänningsförfattare med Förtjänst och skicklighet, första delen i Varbergsfallen, Serien är influerad av de inblickar i rättsväsendet som hon fått genom sitt arbete. Hon vet vad som utspelar sig bakom förhörsrummens slutna väggar och har en lång erfarenhet av domstolens rättsliga dilemman, där allt handlar om att fria eller fälla.

Monica Nebelius Lüning:

– Det var drivkraften att förstå rättssystemets strukturer, men också anledningen till att människor hamnar i en rättssal, som ledde mig till juridiken. Den nyfikenheten har alltid funnits där men känslan av att sitta med händerna bakbundna till förmån för bevis, eller bristen på detsamma, som förde målet i en riktning som inte alltid stämde överens med verkligheten var det som gjorde att jag till slut behövde kliva åt sidan.

I centrum för handlingen befinner sig två kvinnliga huvudkaraktärer, Gabriella, som är polis och Ingrid, som är nytillträdd domare. De arbetar tillsammans med att lösa brott, och deras vänskap och yrkesmässiga relation fördjupas i bok för bok. I likhet med författaren vill de försöka förstå verkligheten så som den är, både i rättssalen och i privatlivet. Serien utspelar sig i Varberg där Monica Nebelius Lüning själv är född och uppvuxen.

Om Förtjänst och skicklighet

Ett synnerligen brutalt överfallsmord skakar Varberg. En välkänd man ur stadens övre skikt har körts över inte en utan flera gånger tidigt i gryningen utanför Lilla Träslövs finbageri. Gabriella, polis, leder utredningen som tidigt pekar i en bestämd riktning. Till sin hjälp får hon Ingrid, ny domare vid tingsrätten, som återvänt till Varberg efter en några svåra år i en våldsam relation. De finner snabbt varandra i arbetet med att förhöra misstänkta och nysta i den avlidnes mörka familjehistoria. Plötsligt delar de sådant med varandra som de inte har berättat för någon, sådant som händer nästan alla, feghet som får avgörande konsekvenser men också sådant som gör dem till hjältar.