Bonnier Audio, 2019-01-30

Foto: Maria Östlin

Stina Wollter utses till Årets författare 2018

Tidningen Visions läsare har genom omröstning utsett Stina Wollter till Årets författare 2018 för boken Kring denna kropp. Med Humor, skärpa och helig vrede blåser Stina Wollter till strid mot sjuka skönhetsideal.

Stina Wollter:

– Jag lägger handen på olika platser i mitt liv och på min kropp och lyssnar. Den gemensamma nämnaren är att det är kroppen som berättar, säger Stina Wollter om sin prisade debutbok.

Läs en längre intervju med Stina.

Läs SelmaStories intervju med Stina.

Utmärkelsen har delats ut i 26 år

Tidningen Visions utmärkelse Årets författare har delats ut i 26 år. Bland tidigare vinnare finns Johannes Anyuru, Fredrik Backman, Jonas Hassen Khemiri, Lena Andersson, Jonas Gardell, Leif GW Persson, Stieg Larsson, Camilla Läckberg, Elsie Johansson, Henning Mankell, Bodil Malmsten och Kerstin Ekman.

Tidningen Vision

Tidningen Vision ges ut av fackförbundet Vision vars medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden i kommuner, landsting, regioner, kyrkan och i privata företag kopplade till välfärden.

Kring denna kropp


Varje kropp har sin historia. Vad får vi höra om vi lyssnar? I den här boken rör sig Stina Wollter kring sin egen och andras kroppar. Hon skriver om möten och händelser som påverkat henne, om omöjliga kroppsideal, om minnet, döden och tiden – och om behovet av trygga rum i en värld som ständigt invaderar. I botten finns ett mod och ett motstånd, en vilja att sätta fingret på det skeva. Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare, normer. För de gamla är livsfarliga.

Röster om Kring denna kropp

”Stina Wollter slår an på alla mina strängar – hennes kroppsepos är stor konst... Stina bjuder in till personliga berättelser om sin egen kropp, tar med läsaren på en accepterande resa, det är stort och berättarskickligt.”Östersundsposten

"'Kring denna kropp' kräver ingen rå igenkänning. Historien om hur vårt nutida samhälle ser på kroppen och vad detta gör med oss har en relevans som är större än så. Särskilt när den skrivs på Stina Wollters vis: Upproriskt, men också varmt och kärleksfullt.”Upsala Nya Tidning

”Stina Wollter delar även med sig av inte så delikata upplevelser av män. Män som betett sig som svin mot henne. Saker som många kvinnor tyvärr kan känna igen sig i. Så läs den här boken, kvinna som man. Det är en nyttig bok, jag lovar. Dessutom skriver hon otroligt bra.”Smålandsposten

Stina Wollter

Stina Wollter, född 1964, är konstnär, pedagog, textförfattare, sångerska, radiopratare och kroppsaktivist. Hon har fått stor uppmärksamhet för sitt hyllade Instagramkonto, där hon på olika sätt ifrågasätter och diskuterar samhällets normer.