Bonnier Audio, 2020-11-30

Foto: Stefan Tell

Steve Sem-Sandberg tilldelas Eyvind Johnsonpriset 2020

Författaren Steve Sem-Sandberg tilldelas Eyvind Johnsonpriset 2020 för sin roman W. Prissumman är 70 000 kronor och delas ut av Bodens kommun.

Motiveringen lyder:

"Med ett imponerande detaljarbete och inlevelseförmåga har Steve Sem-Sandberg skrivit en skimrande mörk dokumentärroman som bygger vidare på Büchners ständigt spelade pjäs om Johann Christian Woyzecks livsöde. Sem-Sandberg har utgått från de verkliga rättegångsprotokollen över soldaten som i ett svartsjukedrama dödade sin käraste och avrättades 1824. Elegant växlar berättelsen mellan stämningsladdat kammarspel och vidvinklade krigsskildringar. Precis som hos Eyvind Johnson bevarar individen sin gåta. Är demonerna i Woyzecks huvud svaret på våldets orsak, eller är det svält, förtryck och brutalitet som perverterar?

W. är ett mästerstycke i författarens katedralbygge över Europas blodiga historia. Därför tilldelas Steve-Sem Sandberg Eyvind Johnsonpriset."

Om boken

Uppläsare: Erik Ehn

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Det är en berättelse om en ensam människa som för att undkomma misären tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig.

Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg är född 1958 och bosatt i Stockholm, utöver sitt författarskap också verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter. År 2019 kom romanen W. som hyllades av en enig kritikerkår, samt nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, Augustpriset och Sveriges Radios romanpris. I december 2020 tar Steve Sem-Sandberg plats i Svenska Akademien på stol nr 14.

Eyvind Johnsonpriset

Eyvind Johnsonpriset tilldelas det författarskap eller det prosaverk som juryn funnit vara det konstnärligt mest intressanta ur det senaste årets (2019) svenska produktion.