Bonnier Audio, 2024-05-17

Foto: Gabriel Liljevall

Natur & Kulturs debattbokspris 2024 till Lisa dos Santos

Lisa dos Santos tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2024 för Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige. Priset tilldelas årligen författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. "Att få det här priset var en total överraskning och en enorm glädje", säger Lisa dos Santos i ett pressmeddelande.

Motiveringen:

Natur & Kulturs debattbokspris 2024 tilldelas Lisa dos Santaos för att hon med klar blick och vågad stil fördjupar kunskap om gängkriminaliteten som systemhotande kraft. Älskade bror är en oväntad insidesrapport från det nya våldets Sverige, där hänsynslösa mord alltför sällan slutar i fällande dom – och om hur tillståndet kan ändras.

Per Almgren, vd på Natur & Kultur:

– Gängkriminaliteten är en av vår tids stora samhällsutmaningar. Lisa dos Santos ger i sin bok ett unikt inifrånperspektiv med kunskaper som kan bidra till en positiv förändring. Hennes berättelse är dessutom en fantastisk läsupplevelse.

Om priset

Natur & Kulturs debattbokspris instiftades 2008 och delas ut årligen. Prisutdelningen sker under Almedalsveckan i Visby. Prissumman är 250 000 kronor.

Om Lisa dos Santos

Lisa dos Santos är åklagaren som satte sig upp mot gängens gangsteradvokater och deras gränsöverskridande metoder. Inom ramen för sitt ämbete driver hon ett målmedvetet arbete mot tung brottslighet, inte minst i många uppmärksammade fall med gängkopplingar. År 2022 fanns hennes namn på Expressens lista över Årets kvinnor. Älskade bror nominerades till Augustpriset 2023 i den facklitterära klassen.

Om Älskade bror

Med utgångspunkt i det uppmärksammade mordet på Årstabron gestaltar Lisa dos Santos den mörka verkligheten i gängens värld, samtidigt som hon beskriver tillvaron på åklagarkammaren. Det är en unik berättelse om kampen mot den grova brottsligheten som inte har skildrats ur ett inifrånperspektiv tidigare.

Älskade bror skildrar Lisa dos Santos också rättsväsendets försök att hålla jämna steg med de kriminella gängen när lagarna inte hänger med den tekniska utvecklingen, människor inte vill berätta vad de vet och advokater går över gränsen för sina klienters räkning.