Bonnier Audio, 2020-12-02

Nattexpressen nominerad till Runeberg Junior-priset

Karin Erlandsson och Peter Bergting nomineras till Runeberg Junior-priset 2021 för Nattexpressen. Utmärkelsen tilldelas en finsk- eller svensk barnbok som riktas till åldersgruppen 6–9 år. Syftet med priset är att främja barnens läslust. Prissumman är på 10 000 euro. Prismottagaren tillkännages på Runebergs dag den 5 februari 2021. Karin Erlandsson tilldelades priset 2018 för sin bok Pärlfiskaren.

Motivering

Nattexpressen är en berikande läsupplevelse. Det är en fascinerande, spännande och mångfasetterad bok som tar läsare till helt nya dimensioner. Boken ger även läsaren en möjlighet att skapa sig inre bilder. Berättelsens huvudperson Danja letar efter sin mormor som har försvunnit strax innan jul. Läsaren får tillsammans med Danja stiga ombord på Nattexpressen och åka på ett spännande äventyr. Karin Erlandsson skriver om ensamhet, längtan och om att förlora någon och fungerar bra som grund för diskussioner med barn. Peter Bergtings illustrationer i seriestil passar bra till helheten. Nattexpressen kan också användas som en adventskalender, en adventsbok, eftersom den har 24 medryckande kapitel. Nattexpressen är inte bunden till en speciell tid eller plats, men läsaren måste ta tid på sig, eftersom man inte vill släppa taget om boken.

Om Nattexpressen

Uppläsare: Stina Ekblad

Elvaåriga Danja och hennes familj åker till mormor över julen. Det är tradition. Men den här gången är inte allting som det brukar. Mormor säger konstiga saker, är glömsk och svamlar om en silvernyckel utan att ­berätta var den finns och vad den leder till. När mormor sedan försvinner är Danja utom sig av oro. Vart har mormor tagit vägen? Och varför har hon försvunnit?  Samma natt väcks Danja av ångvisslor och hjuldunk. På den övergivna rälsen utanför mormors hus står ett tåg, och det är inte vilket tåg som helst ... Nattexpressen tar med Danja på ett hisnande äventyr där tid och rum följer sina egna regler. Hon sätts på svåra prov och får reda på saker om sina morföräldrar hon inte kunnat ana. Men vart har mormor försvunnit, och kommer hon någonsin tillbaka?

Nattexpressen är en alldeles magisk bok i 24 kapitel, perfekt för högläsning eller att läsa själv!

Om Karin Erlandsson

Karin Erlandsson är bosatt i Mariehamn med sin man och barn. Hon har tidigare jobbat som kulturredaktör på tidningen Nya Åland. Det är egentligen inte så stor skillnad på att skriva om verkliga människor eller fiktiva, tycker hon.

Med barn- och ungdomsromanen Pärlfiskaren (2017) vann hon Schildts och Söderströms tävling ”Berättelsen är bäst” samt Runeberg junior-priset 2018. Samma år nominerades även boken till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Pärlfiskaren är den första delen i succén Legenden om ögonstenen, en serie som fortsätter med böckerna FågeltämjarenBergsklättraren och avslutas med Segraren. Innan Legenden om ögonstenen har hon bland annat skrivit Minkriket(2014) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Hon har även skrivit deckarna Missdåd (2016) och Pojken (2018).

Om Peter Bergting

Peter Bergting är en av Sveriges mest etablerade tecknare och fantasy-illustratörer. Han har illustrerat och gjort omslag till mängder av både barn- ungdoms- och vuxenböcker, bland annat omslaget till böckerna om Harry Potter, Jens Lapidus grafiska roman Gängkrig 145, rollspelen Västmark, Mutant och Kult och även bidragit till spelen Battletech och Vampire the Eternal Struggle. 2018 belönades han med Augustpriset för boken Vi kommer snart hem igen (tillsammans med Jessica Bab Bonde).

Med serien Jordens hjältar har Peter Bergting har skapat ett alldeles eget bilderboksuniversum för stora som små, där ingredienser från klassiska serietidningar och teveserier blandas med detaljrika akvareller och en smittande berättarlust. Läs mer här.