Bonnier Audio, 2019-08-26

Foto: Gabriel Liljevall

Mot framtiden är en av finalisterna till Publishingpriset

Mot framtiden av Clara Henry är en av finalisterna och nominerade titlar till 2019 års Publishingpriset i kategorin Fackböcker barn/unga. Svenska Publishingpriset är en årlig jurybedömd pristävling för filmer, webbplatser, tidningar, tidskrifter, böcker och andra trycksaker – på svenska eller engelska. Läs mer om priset här. Prismottagarna avslöjas vid en prisutdelning 5 november.

En simpel guide för att krossa patriarkatet

Varför blir det ett herrans liv så fort en kvinnas mage putar ut? Är våra könsroller verkligen en del av vårt dna? Hur kommer det sig att så få filmer klarar Bechdeltestet? Och hur skiljer en egentligen på ett ”catcall” och en komplimang?

För Clara Henry har frågor som dessa blivit utgångspunkten för en genomgång av den feministiska kampen och dess grundvalar, både i dåtid och nutid. Hon har skrivit den här boken till alla kvinnor, ickebinära och män som saknat svar – eller svar på tal – på vad jämställdhet faktiskt handlar om och vad som krävs för att ifrågasätta maktförhållanden i det stora och i det lilla.

Mot framtiden är en överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället, med humorfyllda och uppmuntrande reflektioner över Claras egna erfarenheter. Uppläsare Clara Henry

Om Clara

Clara Henry föddes 1994 utanför Göteborg, och slog som tonåring igen-om med sin Youtubekanal och blogg. Hon har varit programledare för Melodifestivalen och för ett flertal  adioprogram, och sommarpratade år 2015. Samma år kom hennes första bok Ja jag har mens, hurså? Som slog signeringsrekord på Bokmässan och såldes till flera länder.

Övriga nominerade titlar är:

De odöda, B Wahlströms bokförlag, Mina första fåglar, Triumf förlag, Sam slår sig. En bok om blödarsjuka, Granath Reklam i samarbete med CSL Behring och patientföreningen FBIS, Förbundet Blödarsjuka i Sverige, Tillsammans – en liten bok om svensk demokrati, Punkt förlag