Bonnier Audio, 2020-10-26

Foto: Thron Ullberg

Mons Kallentoft firar 20 år som författare

I år är det tjugo år sedan Mons Kallentoft debuterade som författare. I dagarna utkom Satanskäftarna – den trettonde boken i den hyllade serien om kriminalinspektör Malin Fors. I samband med jubileet återutges också de första två romanerna, katapultprisbelönade Pesetas och Marbella Club, som e- och ljudbok. Två romaner som fått ett långt liv, vilket Mons är stolt över. Det har blivit många böcker och det ska bli fler, lovar Mons.

Foto: Pär Olsson

”Det har varit och är ett författarskap som är lika rastlöst som jag själv.”

Mons har även skrivit två böcker om gastronomi: Food Noir och Food Junkie som både älskats och hatats. Det är för Mons det säkraste tecknet på sann kvalitet.

”Han är och förblir en skicklig spänningsförfattare, en av de skickligaste, som läsare sitter man aldrig säker i hans värld.” Östgöta Correspondenten

 

Den komplexa Malin Fors

Mons Kallentoft är uppvuxen utanför Linköping och bor på Mallorca. Hans genombrott blev de kritikerrosade böcker om kriminalinspektör Malin Fors som har sålts i nära fyra miljoner exemplar och älskas av läsare världen över. Just nu gör även hans serie om Tim Blanck och hans försvunna dotter – Se mig falla och Hör mig viska– succé i Sverige och utomlands.

Mons Kallentoft berättar att böckerna om Malin Fors ligger honom extra varmt om hjärtat och att han aldrig tröttnar på att berätta hennes livs historia. I den nya boken Satanskäftarna ställs hon inför svårare utmaningar både privat och i arbetet än någonsin. Hon ställs inför svårare utmaningar både privat och i arbetet än någonsin tidigare. Intrigen kretsar kring hatbrott och hänsynslöshet i läkemedelsbranschen, två skrämmande aktuella ämnen.

Om Satanskäftarna

Det är vår i Linköping. På ett gammalt slagfält hittas en ung man mördad, och någon verkar ha tagit bett av hans kropp. Spåren leder kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor i flera olika riktningar. Mannen var homosexuell, vilket skulle kunna vara ett motiv i en tid då hatbrotten ökar. Eller har mordet med hans framgångsrika arbete som kemist att göra? När ytterligare en homosexuell man hittas död börjar Malin frukta att en sadistisk seriemördare går lös.

Medan oron sprider sig i staden för utredningen henne allt längre bort, ut i en värld av hänsynslös girighet. Och i jakten på mördaren tvingas hon möta de egna begär och svagheter som hon förgäves försöker fly ifrån.

Rundvandring i Palma

Om Pesetas

Uppläsare: Viktor Åkerblom

Mons Kallentofts Katapultprisbelönade debutroman. Madrid på nittiotalet. Caterina, avhoppad läkarstudent, är trött på sitt arbete som sjuksköterska, Sofia är alkoholiserad och bortstött av sin förmögne far, Carl är en svensk avhoppad arkitekt som har drivit en bar i konkurs och Emilio och Paco försörjer sig genom att sälja kokain. Alla är de runt trettio och söker sin plats i tillvaron. När kokainet sinar bestämmer sig de tre unga männen för att råna en bank. Det som har varit måste ersättas av något nytt och det blir mer än bara ett bankrån. "Pesetas" som kom ut för första gången år 2000 är en berättelse om livet för yngre människor i ett framväxande Europa. Tempot är högt, man kommer svindlande nära de rotlösa karaktärerna och författaren tecknar ett febrigt och levande porträtt av staden Madrid

Om Marbella Club

 

Mons Kallentofts kritikerrosade roman från 2002. Det unga kärleksparet Vladi och Kati jagas av den ryska maffian och flyr från Sankt Petersburg till Madrid. Storstaden är hård och Kati tvingas in i prostitution. När hon är förbrukad i klubbägarnas ögon söker hon sig ner till Marbella. Hon träffar en svensk affärsman som tar henne med till sitt hotell. Sedan är hon borta. Vladi bestämmer sig för att resa till Marbella för att leta efter de som kan ligga bakom hennes försvinnande. En jakt igenom Europa tar sin början samtidigt som det förflutna börjar göra sig påmint. I "Marbella Club" utforskar Mons Kallentoft ett Europa som ligger långt från turiststråkens välputsade fasader och visar på den cynism och det avstånd som finns mellan olika delar av samhället.

Om Se mig falla och Hör mig viska

En försvunnen tonårsdotter. En pappa som aldrig slutat leta. Ett okänt Mallorca – korrupt och hänsynslöst. Mons Kallentoft lämnar Linköping och Sverige och tar oss med till Palma och Mallorca. I Se mig falla och Hör mig falla får vi möta en värld bortom svenskarnas semesterparadis. Här får vi följa Tim Blanck som letar efter sin sextonåriga dotter som försvann en het augustinatt under en festresa. Blanck dras allt djupare ner i sitt eget mörker, och trots att han anar att han blivit en bricka i ett mycket större spel är han beredd att offra allt för att hitta sin dotter.