Bonnier Audio, 2020-06-22

Foto: Thron Ullberg

Martin Österdahls böcker om Max Anger blir tv-serie

Adam Lundgren och Evin Ahmad spelar huvudrollerna i Viaplays nya satsning ”Max Anger”. Tv-serien är baserad på Martin Österdahls trilogi: Be inte om nådTio svenskar måste dö och Järnänglar.

Viaplay-serien har premiär vid årsskiftet. I centrum av handlingen står attackdykaren och Rysslandsexperten Max Anger och hans flickvän.

Medverkar i Pocketpodden

Martin Österdahl har studerat ryska, östeuropastudier och ekonomi. Han var tidigare programdirektör på Sveriges Television. Tidigare år  stod det klart att han blir ny kapten för Eurovision Song Contest – OCH han gästar Pocketpodden med sin senaste spänningsroman Järnänglar. Här rör vi oss oroligt mellan åttiotalets bortglömda/förträngda svenska vapenaffärer och attackerna den 11 september 2001, en händelse Martin upplevde på plats på Manhattan.

Lyssna på Martin Österdahl i Pocketpodden

Be inte om nåd

Uppläsare: Magnus Roosmann

Max Anger är uppväxt på den lilla ön Arholma, längst ute i Stockholms skärgård. "Det är bara vi i kustbandet som har sett fienden i ögonen", brukade hans pappa säga. "Det är bara vi som vet vad ryssarna är kapabla till." När hans flickvän försvinner spårlöst i Sank Petersburg inser Max att hans far hade rätt. Under det desperata sökandet hittar han kopplingar mellan hennes försvinnande och en större konspiration. I det mäktiga grannlandet i öst finns krafter som hotar Sverige, och Max måste använda all sin styrka och intelligens för att rädda sin kärlek och försvara sitt land.

”Årets bästa spänning. Österdahl ställer läsaren inför en rad tuffa utmaningar med sin välskrivna debut om onda, ryska krafter.” Borås Tidning

Tio svenskar måste dö

Uppläsare: Magnus Roosmann

Under en gårdsauktion i Roslagen hittas en död man i en brudkista. Han är den första i en rad högt uppsatta svenskar som faller offer för en brutal mördare. Vem står näst på tur? Och hur skyddar man sig mot en osynlig fiende? Samtidigt håller den ryska flottan sin största övning sedan murens fall och den osänkbara atomubåten Kursk går på grund. Medan sjömännen kämpar för sina liv tittar president Putin kallsinnigt på och en nygammal konflikt mellan öst och väst seglar upp. Den enda som ser hur skeendena hänger ihop är Max Anger. Bara han kan stoppa mördaren. Men i kampen mot klockan motarbetas han från alla håll. Ondskan har sitt ursprung långt tillbaka i tiden, i det allra mörkaste kapitlet i svensk historia.

”Österdahl bjuder på spännande läsning och högt tempo. Som läsare är det svårt att inte dras med i denna välskrivna deckare.” Nerikes Allehanda

Järnänglar

Uppläsare: Magnus Roosmann

Den 11 september 2001 flyger två flygplan in i World Trade Center. En vecka tidigare kastar sig en UD-anställd man från en balkong på ett lyxhotell i Jerusalem. Händelsen kan få konsekvenser för Sverige och säkerhetsexperten Max Anger år i uppdrag att utreda mannens död. I jakten på sanningen kommer Max ett hemligt svenskt brödraskap på spåren, med kopplingar till starka utländska krafter. När han utmanar dem vänds allt emot honom och han anklagas för att själv ligga bakom det dödsfall han utreder. Medan han försöker rädda sig själv tickar klockan obönhörligt ner mot den stora katastrofen. Den döde mannen i Jerusalem var bara startskottet.