Bonnier Audio, 2019-06-07

Foto: Anna-Lena Ahlström

Mari Jungstedt skriver om utsatthet, besatthet och förföljelse i sin nya bok

Mari Jungstedt, en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare, har drivits av en stark skrivlust ända sedan debuten 2003. 15 år senare och över 5 miljoner sålda böcker är Gotland fortfarande lika fascinerande, och kärleken till skrivandet är lika stark. I samband den senaste Knutas-boken Jag ser dig (i uppläsning av Katarina Ewerlöf) nyutges även de fjorton tidigare Knutas-böckerna om man vill lyssna i kapp.

”Kärleken till Gotland djupnar för varje bok”

– Jag lär känna nya människor med varje bok. Den här utspelar sig mycket i studentmiljö och på universitetet i Visby. Jag hade själv aldrig varit på Lilla Karlsö tidigare, så tror jag det kan vara för många. Man har sett ön på håll, men aldrig gått iland där, berättar Mari i en intervju av SelmaStories.

"Det är kul att jag, som aldrig haft någon plan, har kommit ut med femton Gotlandsböcker."

Mari berättar också om att hon är mörkrädd. Hon tycker att det är läskigt när hon är ute och gör research, men vill ändå gärna ha varit på den plats hon skriver om i sina böcker, där hennes tilltänkta offer befinner sig.

Om Jag ser dig

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

"Långsamt reste hon sig på skakande ben, utan att ta ögonen från sina kamrater. Försökte febrilt upptäcka minsta tecken på liv. Ingenting, bara tystnad, stillhet. Inte en rörelse. Barhudade armar, axlar, ansikten mot himlen. Så sjönk den fasansfulla sanningen in. Fridas vrål ekade mellan klippväggarna och fick en flock trutar att lyfta från stranden längre bort och skriande flyga mot himlen."

Lugnet har lagt sig på Gotland efter turistsäsongen, men septembervädret är vackert och havet ännu varmt efter den långa, heta sommaren. Frida Vallskog och hennes tre klasskamrater tillbringar helgen på den karga och ensliga Lilla Karlsö innan juridikstudierna drar igång på allvar. Efter en slummer på en öde strand vaknar Frida upp på pojkvännens arm och gör en fasansfull upptäckt. Både han och kamraterna är döda. Hon är den enda överlevande. Vem ville ungdomarna så illa? Är någon ute efter att mörda studenter eller råkade de bara vara på fel plats vid fel tillfälle? Och varför undgick Frida mördaren.

Kommissarie Anders Knutas dras in i ett skrämmande fall med skuggor ur det förflutna. Mari Jungstedts Jag ser dig är en nervkittlande historia om utsatthet, besatthet och förföljelse.