Bonnier Audio, 2021-07-01

Magiska kristaller mot klimathot i ny fantasyserie

Världen brinner är en ny serie och halsbrytande äventyr fulla av spänning och magi i klimathotets skugga. Vi får följa bästa vännerna Leah och Erik som tillsammans med elementens väktare för en magisk kamp mot miljöförstöringen. Idag utkommer de fyra första delarna av Lisa Westerlund som ljudböcker – inlästa av Viktor Åkerblom.

Med Världen brinner-serien tar Lisa Westerlund ett stort lyckligt steg in i barnboksvärlden. Serien bottnar i både hennes kärlek till naturen och till äventyrsböcker och hon har också inspirerats av alla de barn och unga världen över som vill göra skillnad.

Lisa Westerlund har gett ut ett antal skönlitterära böcker för vuxna, men har under åren också drömt om att få skriva för barn. Hon tog steget att våga skriva sitt första manus, och vann med det tidningen Mamas författartävling 2013. Drömmen om att bli författare kändes plötsligt inom räckhåll och efter det har bokidéerna flödat.

Vi har ställt bett Lisa berätta om sig själv och den nya serien Världen brinner.

Berätta lite om din bakgrund, vem är Lisa?

Jag har alltid älskat berättelser och böcker men tog först mod till mig att börja skriva för nio år sedan. I mina böcker hittar man nog alltid en del av mig. Kärleken till naturen och spännande böcker, avskyn för orättvisor samt övertygelsen om att ett lyckligt slut oftast finns inom räckhåll.

Din nya slukarserier heter Världen brinner – berätta, vad handlar böckerna om?

Världen brinner handlar om barnen Erik och Leah som får reda på att de, med hjälp av planetens och elementens magiska väktare, har fått i uppdrag att rädda världen från miljöförstöring. Tiden är knapp om de ska hinna vända trenden och med hjälp av krafter, mod och humor kastar de sig in i livsfarliga situationer för att rädda naturen och djuren från undergång.

Denna serie kommer ut som ljudbok först och alla fyra delar släpps samtidigt, hur har arbetsgången sett ut?

Det har varit så roligt att få andas och leva den här seriens alla delar på en gång! Tempot har varit högt och mycket fokus har legat på att hålla uppe spänningen för att fånga både de som lyssnar och läser. Tack vare engagemanget från förlaget samt bollplanken på WWF hoppas jag att vi hittat en perfekt balans mellan spänning, verklighetstrogna inslag och magi.

Foto: Oskar Omne

Du har skrivit för både vuxna och barn, hur skiljer sig skrivprocessen mellan de två för dig?

Inte så mycket. Jag har alltid älskat att berätta sagor och när jag skriver försöker jag skapa den där lägereldskänslan där tid och rum försvinner för den målgrupp jag skriver för. Världen brinner har jag skrivit för mina barn, men också alla andra barn runt om i världen som känner sig maktlösa av det som händer med miljön. Jag vill ge dem tron på att det finns hopp och att de kan påverka.

Slutligen, vem kommer älska denna serie?

De som älskar spänning, äventyr och fantasy! Och om man dessutom gillar när fantasy möter verklighet och kanske tycker att miljöförstöring är lika läskigt som zombies och varulvar så kommer det att bli kärlek vid första lyssningen.

Om böckerna

Den osynliga fienden

Leah, Erik och elementens väktare tar upp kampen mot luftföroreningarna. Men det är lättare sagt än gjort då giriga företag och människor vägrar inse att klimathotet är på riktigt. En plan tar form – en plan som är lika riskfylld som den är genial. De ska övertyga klimatförnekarna genom att transportera dem till framtiden. Sera, elementet lufts väktare, och Erik följer med för att verkligen få fram budskapet. Men när Erik faller till marken ser planen ut att misslyckas. Och än värre, Erik riskerar att dö.

På djupt vatten

Chiara, elementet vattens väktare, är dödligt sjuk och Leahs och Eriks hjälp behövs mer än någonsin. Sjukdomen beror på att vattenföroreningar och överfiske skapat stor obalans i haven.  Leah, Erik och elementens väktare inser att de behöver få människor över hela planeten att förena sig för att rädda haven. Men hur? Leah och Erik får snabbt en idé – de ska förvandlas till djur. På nära håll ser de hur fiskar och andra havslevande djur går sin död till mötes, och snart är det deras tur.

Jakten på det vilda

Det dyker upp mängder av utrotningshotade djurarters andar. Leah, Erik och elementens väktare beger sig till Amazonas där många av de utrotningshotade arterna finns. Där händer märkliga saker med både Erik och Leah, och  de verkar ha fått tillgång till en helt ny sorts magi! De bestämmer sig för att ordna en välgörenhetskonsert för att rädda regnskogen. Men vad händer egentligen med elementens väktare? Varför är de så hemlighetsfulla och varför ser de blekare ut än vanlig?

I eldens mitt

Leah och Erik vaknar upp med magiska krafter som är långt starkare än de vågat drömma om. Och de nya krafterna behövs, för elementet eld har spårat ur totalt på grund av den globala uppvärmningen – polarisarna smälter, skogar står i brand och oväder härjar. Erik och Leah behöver snabbt lära sig att kontrollera sina nya krafter för annars riskerar allt liv på planeten att dö. Steg ett är att försöka hitta en nyckel, en nyckel som inte finnss