Bonnier Audio, 2019-04-05

Lazarus och 1793 utsedda till Årets bästa ljudböcker

Nu har årets bästa ljudböcker 2019 utsetts i Storytel Awards (tidigare Stora Ljudbokspriset) och två titlar utgivna av Bonnier Audio/Bonnierförlagen prisades. 

Vinnare i spänningsklassen

Lazarus av Lars Kepler, inläst av Jonas Malmsjö

Motivering

”Med dramaturgisk elegans drivs historien fram av suggestiva miljöer och obehagliga stämningar. Och mörkret till trots lyckas alla fängslande karaktärer mejslas fram, även de perifera får liv. Den skrämmande historien och bokens höga tempo balanseras fint av inläsarens objektiva och trygga röst. En röst som med en säker tonkänsla framhäver den välskrivna texten.”

Vinnare i romanklassen

1793 av Niklas Natt och Dag, inläst av Martin Wallström

Motivering

”Varje mening luktar, låter och larmar. De olika berättarperspektiven gestaltas och hålls skickligt samman av författaren. Texten, med sin rikedom på detaljer och iakttagelser, fyller våra sinnen så att vi upplever livet och kivet i längesedan svunna miljöer. Och framför allt skräcken under en bestialisk persons välde. Inläsarens dova stämma leder oss rakt in i våra mardrömmars stad.”

Vinnarna utsågs av både lyssnare och en finaljury och priset delas mellan författare och inläsare.

I barnklassen vann Handbok för superhjältar del 1 av Elias och Agnes Våhlund, inläst av Frida Hallgren och i ungdomsklassen Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström i inläsning av Martin Wallström.

Årets hederspris gick till Synskadades stiftelse: Christina Andersson och Jan Holmegaard

Motivering

”För att de drog igång ljudboksverksamheten i Sverige i ett av synskaderörelsens bolag, Kassettbok AB, och utvecklade både produkten och marknaden. De startade det första ljudboksförlaget 1986 och skapade dessutom en egen marknad för alla som älskade att lyssna på berättelser: en kassettbokklubb. Genom sitt initiativ och sin uthållighet la de grunden till Lyssnarklubben och den framgångssaga ljudboken är i dag.”

Samtliga nominerade titlar.