Bonnier Audio, 2019-05-13

Foto: Thron Ullberg

Konspiration på hög nivå i Martin Österdahls nya bok Järnänglar

Den 11 september 2001 hörde Martin Österdahl hur ett flygplan flög in på låg nivå precis ovanför lägenheten där han bodde. Från takterassen på lägenheten kunde han se det första tornet brinna. Att händelsen påverkat insåg Martin när han skrev den tredje boken om Max Anger. I Järnänglar bjuder Martin Österdahl läsarna på en kittlande, tankeväckande och rasande spännande upptakt till terrorattacken den 11 september.Järnänglar är liksom de tidigare böckerna i serien inläst av Magnus Roosmann.

Martin Österdahl i en intervju:

– Smugglingen av amerikanska kretskort till Sovjet fick enorma följder för relationerna mellan USA och Sverige, och amerikanerna satte stor press på den svenska industrin efter det. Jag kände att det gick att bygga en brygga från CIA:s närvaro i Sverige under Kalla kriget fram till 11 september-attackerna.

– Under skrivandets gång kom minnena tillbaka. Jag tror inte jag har förstått hur mycket 11 september har påverkat mig, säger han.

Om nya boken Järnänglar

Den 11 september 2001 flyger två flygplan in i World Trade Center. En vecka tidigare kastar sig en UD-anställd man från en balkong på ett lyxhotell i Jerusalem. Händelsen kan få konsekvenser för Sverige och säkerhetsexperten Max Anger får i uppdrag att utreda mannens död.

I jakten på sanningen kommer Max ett hemligt svenskt brödraskap på spåren, med kopplingar till starka utländska krafter. När han utmanar dem vänds allt emot honom och han anklagas för att själv ligga bakom det dödsfall han utreder. Medan han försöker rädda sig själv tickar klockan obönhörligt ner mot den stora katastrofen. Den döde mannen i Jerusalem var bara startskottet.

Martin Österdahl

Martin Österdahl har studerat ryska, östeuropastudier och ekonomi. Hans romaner om Max Anger, Be inte om nåd och Tio svenskar måste dö, har tagits emot väl av både läsare och kritiker och sålts till fler än tio länder. Han bor med fru och tre barn utanför Stockholm.

Röster om tidigare böcker i serien om Max Anger

”Årets bästa spänning … Österdahl ställer läsaren inför en rad tuffa utmaningar med sin välskrivna debut om onda, ryska krafter.” Borås Tidning

”Österdahl bjuder på spännande läsning och högt tempo. Som läsare är det svårt att inte dras med i denna välskrivna deckare.” Nerikes Allehanda

”Österdahls debut är helt enkelt gedigen. Han utnyttjar sin personliga erfarenhet av Ryssland på ett effektivt sätt och han kryddar med ett välformulerat och tydligt språk.” Trelleborgs Allehanda