Bonnier Audio, 2023-01-15

Foto: Shutterstock

Kerstin Ekmans Händelser vid vatten tv-serie på SVT

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman är både en kriminalroman och en bred samhälls-och människoskildring. Boken utkom första gången 1993 och belönades bl.a. med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris. Sedan dess har romanen gjort ett segertåg över världen och översatts till ett stort antal språk.

I samband med premiären av tv-serien Händelser vid vatten utkommer den som storpocket. TV-serien visas på SVT i regi av Mikael Macimain. Manus av Maren Louise Käehne och Karin Arrhenius.

I rollerna syns bland andra Pernilla August, Rolf Lassgård, Asta Kamma August, Sven Boräng, Ulf Rönnerstrand, Liv Mjönes, Alba August, Erik Ehn, Liam Gabrielsson Lövbrand, Alma Pöysti

Om boken

Efteråt var hon inte ens säker på platsen längre. Den var ju inte märkt eller avgränsad. Den vandrade som en solfläck mellan molnskuggor. Det var en händelse, en händelse vid ett vatten. Som allting här.

I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett och då blir det lika farligt därute i myrlandet igen. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv.

"Ett ljud. Hon vaknade av det. Klockan var fyra på morgonen. Fyra noll två med klockradions röda pinnar. Rummet var gråljust. På fönsterrutorna låg ett randmönster av regndroppar och utanför ångade fukten ur gräsmassan.

Hon blev inte rädd. Men vaksam. Nu hörde hon vad det var: en bilmotor på lågt varv. Ingen kunde ha ärende upp till henne så tidigt. Saddie som låg på fårskinnet nedanför hennes säng sov fortfarande. Hon var tretton år och ganska döv. En bildörr smällde. En till. Minst två personer alltså. Och så denna tystnad. Inga röster.

Hon sov med ett hagelgevär intill sig. Sängen stod en bit från väggen och i mellanrummet låg geväret. Ett mycket nätt vapen, spanskt. En Sabela. Patronerna hade hon bakom klockradion. Det tog henne tjugotvå sekunder att bryta geväret och stoppa i patronerna. Hon hade övat och tagit tid. Men hon hade aldrig behövt ladda det på allvar."

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Om Kerstin Ekman

Kersrtin Ekman, född 1933 i Risinge, Östergötland, debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989. Hennes rika berättarkonst, som ofta tar avstamp i det vardagliga, har gjort henne till en av våra mest lästa svenska 1900-talsförfattare. Bland hennes verk märks romansviten Kvinnorna och staden (1974–1979) och romantrilogin Vargskinnet (1999–2003).

Hennes senaste roman är Löpa varg (2021). Kerstin Ekman har erhållit ett flertal stora litterära priser, som Augustpriset 1993 och 2003. Hon belönades med Samfundet De Nios Stora pris 2022 med motiveringen: "För ett författarskap präglat av en levande skärpa, omistlig närvaro och storslagen humanism."