Bonnier Audio, 2021-10-14

Kastanjemannen – boken bakom Netflixsuccén med samma namn

Han har kallats mästaren av seriemördargenren, manusförfattaren Søren Sveistrup, och han vet verkligen hur man ska hålla både tittare och läsare i ett stadigt grepp.

Med tv-serier som BrottetNikolaj och Julie och en rad prisbelönta filmer har Søren Sveistrup nått stora framgångar inte bara i hemlandet Danmark utan även internationellt. Han debuterade som spänningsförfattare med Kastanjemannen som nu också blivit en hyllad och tv-serie på Netflix. Kastanjemannen nominerades till årets bästa ljudbok 2019.

Idén till Kastanjemannen fick Søren Sveistrup när han skulle hämta sin son från skolan då barnen satt och gjorde kastanjegubbar och sjöng om Kastanjemannen som kom och knackade på.  Då fick jag en kuslig känsla, säger han i en intervju till Sveriges radio.

Bladvändarläsning i högt tempo med överraskande vändningar

En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När kastanjemannen undersöks upptäcker polisen fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. En flicka som aldrig hittades men som trots allt befarades vara bragd om livet. Samtidigt som poliserna Naia Thulin och Mark Hess jagar kvinnans mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever?

Röster om Kastanjemannen

"... jag som satt så fängslad och vände sida efter sida i snabb takt. /.../ Detta är en roman man rinner igenom, i positiv bemärkelse. Den är välskriven och de dramatiska topparna kommer där de ska." Malin Krutmeijer, Aftonbladet

"'Kastanjemannen' är en svettig kamp mot klockan och själva definitionen av sträckläsning – helt omöjlig att släppa. Maria Näslund, Hallands Nyheter

"Det är en skickligt berättad intrig med åtskilliga vändningar, och en spännande seriemördarthriller." Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Flerfaldigt prisbelönt

Søren Sveistrup, född 1968, har studerat litteratur- och filmvetenskap vid Köpenhamns universitet, är filmmanusförfattaren från Den Danske Filmskole. Han har tilldelats en lång rad priset bland annat en Emmy för Nikolaj och Julie samt en BAFTA, en Robert och Kronprinseparret Kulturpris för Brottet.