Bonnier Audio, 2020-04-20

Foto: Gabriel Liljevall

Kalla fall blir heta

Hennes första bok om kriminalinspektör Tess Hjalmarsson, Cold Case: Försvunnen, belönades med Crimetime Award 2019 för Årets deckardebut och blev en stor försäljningssuccé. Rättigheterna till boken och serien är sålda till ett stort antal länder. Nu är kriminalreportern Tina Frennstedt aktuell med den andra fristående delen i sin kalla-fall-serie: Cold Case: Väg 9. Uppläsning av Mirja Turestedt.

Alla mindre städer har sina trauman

Den nya boken bygger på ett nästan trettio år gammalt mordfall. Den 20-årige studenten Niklas Elmberg försvann när han skulle cykla hem till Bjärred efter en utekväll i Lund. Fem dagar senare hittades han mördad längs väg 16 i närheten av Fjelie.

– Det var ett mord som berörde mig starkt på ett personligt plan. För mig blir det en hyllning till Niklas att skriva om honom, säger Tina Frennstedt i en intervju.

Tina är född och uppvuxen i Lund. Hon bodde i närheten av platsen där Niklas senast sågs i livet.

– Niklas var bara ett par år yngre än vad jag är och vi hade en gemensam bekantskapskrets. Jag tror att alla mindre städer har sina trauman och det här blev vårt, hela staden blev väldigt berörd. Och det blir extra läskigt när det inte blir uppklarat.

Ung pianist mördad intill väg 9

I den nya boken upptäcker "supersnuten" Tess Hjalmarsson och hennes lite oborstade kollega Marie Erling brister och oklarheter i utredningen när de börjar nysta i det olösta mordet på den unga pianisten Max Lund. Han hittades brutalt mördad en höstnatt 2004 utanför Ystad.

Bland många frågetecken på brottsplatsen fanns en mystisk vit lera. Femton år senare, samma dag som konstrundan inleds på Österlen, dyker leran upp igen när konstnären Mischa Lindberg hittas död i dimman vid Stenshuvuds fyr. Samtidigt börjar en tvåbarnsmamma på Österlen misstänka att hennes make inte är den hon trodde att han var. Snart har hennes liv förvandlats till en mardröm.

Cold Case: Väg 9 är den andra fristående delen i Tina Frennstedts prisbelönta deckarserie inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen.

Röster om den nya boken:

Smart deckare sätt ljuset på ouppklarat studentmord,ny thriller från Österlen håller kvar spänningen, rafflade deckare sätter ljuset på ouppklarat studentmord.

"Frennstedt har ett språk som flyter, hon är bra på att skapa driv och spänning och hon kan sina genrekonventioner." Kerstin Bergman, Barometern

"Väg 9 är mycket spännande och minst lika välskriven som Försvunnen. Jag längtar redan efter nästa bok i den här serien." Jane Adeem, Kalmar Läns Tidning

"Tina Frennstedt har skrivit en spännande historia, som löst baseras på ett verkligt mordfall. Samtidigt är hon skicklig på att beskriva vardagslivet för poliserna, ett liv som inte minst för Tess Hjalmarsson är komplicerat." Kenth Jönsson, Ölandsbladet

"Tina Frennstedt är skicklig på att bygga upp spänning och en krypande känsla av obehag – utan att frossa i blodiga detaljer." Aftonbladet

Om Tina Frennstedt

Tina Frennstedt, uppvuxen i Lund och på Österlen, är en av Sveriges främsta kriminalreportrar med ett förflutet på flera stora tidningar och tv-produktioner. Hon har specialiserat sig på cold cases och skildrar polisens arbete med stor trovärdighet.