Bonnier Audio, 2023-05-24

Foto: Andie Tippie

Internationellt författarbesök av uppmärksammad debutant

Genom oförglömliga karaktärer och en hisnande natur blir Shelley Reads debutroman Dit floden för dig en smärtsam och drabbande berättelse om kärlek och förlust men också om att hitta hem, familj och styrka – där man minst anar det. I samma anda som Delia Owens Där kräftorna sjunger och Tara Westovers Allt jag fått lära mig möter vi Victoria Nash, en extraordinär karaktär och kvinna långt före sin tid.

Dit floden för dig är Shelley Reads debutbok, och har efter intensiv budgivning sålts till 30 länder. Under 2023 lanseras den stort världen över.

1940-tal, Colorado. Den tonåriga Victoria Nash lever och arbetar på en persikofarm som ensam kvinna i en familj fylld av destruktiva män. Av en slump möter hon främlingen Wilson Moon på gatan och de faller handlöst för varandra. Relationen är lika passionerad som förbjuden. När Victoria blir gravid tvingas hon fly upp i bergen och bosätta sig i ett litet skjul. Hon är förkrossad av sorg, men den starka samhörigheten med vildmarken ger henne kraft att försöka återta det hon förlorat. Samtidigt stiger floden i dalen och hotar att utplåna hennes hem och allt hon känner till.

Shelley Read:

– Victoria Nashs karaktär var alldeles glasklar i mitt huvud. Kanske beror det på att hon förkroppsligar många egenskaper hos kvinnor i min familj och från mitt lilla samhälle – tuffa, lojala, snälla och ödmjuka kvinnor som arbetar hårt och gör sådant som behövs göras. Många kvinnor begränsas tills de upptäcker kraften i sina egna val och Victoria påminner oss om att dessa val kan vara otroligt svåra, men att det är så vi blir oss själva.

Översättning Åsa Brolin. Uppläsning Anna Maria Käll

Shelley Read är författare, skribent och lärare. Hon har undervisat i litteratur och kreativt skrivande på Western Colorado University och grundade dessutom deras program för miljö- och hållbarhetsstudier. Tillsammans med sin familj bor hon i Elk Mountains i Colorado där hennes släkt har bott i fem generationer. Debutromanen, Dit floden för dig, är inspirerad av de omgivningar hon är uppväxt i.

Elin Michaelsdotter, förläggare:

– Det här är en bok för den som längtar bort. För den som älskar naturen och vill förlora sig i Colorados bergslandskap. För den som ibland kanske både nostalgiskt och lite lätt häpet blickar tillbaka på sitt liv och undrar: hur i hela friden har jag hunnit med allt det här?

Den 23–27 maj besöker Shelley Sverige och kommer befinna sig både i Göteborg och Stockholm under sin vistelse.