Bonnier Audio, 2019-08-08

Foto: Anna Rex

Herravälde sätter ljus på kvinnors historia

”En älgtjur går genom isen i byn Anviken och blir stående där, med det dödande kalla vattnet runt klövar och ben, och byborna samlas på stranden för att försöka rädda hans liv”.

Så inleds Elin Olofssons nya bok Herravälde, och så börjar berättelsen om Alice, Brita och Thomasine i det tidiga 1920-talets Sverige, tre kvinnor som måste slåss för sin egen plats i tillvaron, sin lust, sin frihet – ytterst sin överlevnad. Det är tiden då kvinnor för första gången får rösta i Sverige men männen fortfarande har makten över allt.

Prisad 2016 för Gånglåt

Elin Olofsson debuterade 2013 med romanen Då tänker jag på Sigrid. Året därpå kom Till flickorna i sjön  och 2016 släktdramat Gånglåt som belönades med Länstidningens kulturpris 2016. I den förra romanen Krokas blickade hon för första gången i sitt skrivande bakåt i tiden. Med Herravälde (i uppläsning av Marie Richardson) fortsätter hon att sätta ljus på kvinnors historia.

Att skriva ur ett historiskt perspektiv

– Vad man har på sig, vad man tar del av, om de läser romaner. Allt det är ju också uttryck för den faktiska människan i sin situation. Även om det är roligt med hattar, brudslöjor och maträtter för nyrika är det ju ett uttryck för det liv man lever, det man har och det man saknar, berättar Elin i en intervju.

–”Herravälde” är svartare än mina tidigare böcker. Det har också varit ambitionen att vara så nära sanningen som möjligt.

Herravälde

Uppläsare: Marie Richardson

Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på – allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp?

Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Hon önskar så innerligt att han ska vara hennes väg bort från bygden och skammen. Att hon för en gångs skull äntligen haft tur.

Röster om boken

"Hon är inget annat än en storslagen författare i högform och från och med 'Herravälde' vill jag inte missa en enda rad ifrån henne." Cecilia Svedhem, Östersunds-Posten