Bonnier Audio, 2023-12-05

Foto: Shutterstock

Grande finale i serien om rättsarkelogen Ruth Galloway

Nu är den avslutande delen i Elly Griffiths bästsäljande serie om rättsarkeologen Ruth Galloway här: Den sista utgrävningen. Böckerna om Ruth Galloway älskas och hyllas världen över, men framför allt i Sverige och i Danmark. De präglas av humor och brittisk charm, och har ett färgstarkt persongalleri – en druid, en expert på skelett och en butter kommissarie. För sitt författarskap har Elly Griffiths belönats med Mary Higgins Clark Award och CWA Dagger in the Library Award.

Idén till böckerna och framförallt huvudpersonen Ruth Galloway fick Elly Griffiths under en semester i Norfolk i östra England . "Jag vet att det låter fånigt, men det började med att jag nästan såg hur Ruth Galloway kom fram ur dimman".

Elly Griffiths om att avsluta serien:

– Jag har alltid vetat att Ruths resa skulle komma till ett slut en dag. Med andra ord, jag skulle behöva ge ett svar på Ruth och Nelson-frågan: kommer de bli ett par eller ej? Nåja, i boken får du veta. Den innehåller även en mordgåta där människor närmast Ruths hjärta är inblandade – och som också innebär ett oväntat besök från det förflutna. Det är vemodigt att säga hej då till Ruth, min följeslagare de sista 15 åren, men jag tycker att Den sista utgrävningen är ett värdigt farväl. Och man vet aldrig, det kan vara ett ”på återseende”. Vi kanske möter romanfigurerna på nytt en dag …

Elin Michaelsdotter, förläggare:

– Ruth Galloway har en självklar plats i mångas hjärtan. Med henne har Elly Griffiths lyckats skapa en karaktär så verklig att hon känns som en vän. Därför känns det förstås sorgligt att vi nu har nått fram till den femtonde och förmodligen sista delen i Ruth Galloway-serien. Men avslutet är bitterljuvt – för i Den sista utgrävningen knyter författaren ihop lösa trådar och vi får äntligen veta hur det går för Ruth och Nelson. Det är en sådan bok man vill skynda igenom för att få veta hur den slutar, samtidigt som man drar sig för att vända den sista sidan.

Skriver spänning under namnet Elly Griffiths

Foto: Sara Reeve

Hon heter egentligen Domenica De Rosa och kallas Dom. "Min agent tyckte att jag behövde ett deckarnamn, så det blev Elly Griffiths, efter min mormor som hette Ellen Griffiths". Elly Griffiths hade skrivit några feelgood-böcker under sitt eget namn innan hon började skriva spänning. Den första boken Flickan under jorden utkom 2009 och blev en omedelbar succé.

Elly är bosatt i Saltdean, strax utanför Brighton, med maken Andy (som är arkelog) i ett vackert art deco-hus, fullproppat av böcker.

Läs en intervju med Elly på selmastories.se

Läs en intervju på dn.se (inloggning krävs)

Om boken

Under renoveringen av ett kafé hittas kvarlevorna efter en ung student inmurade i väggen. Man ringer genast in Dr Ruth Galloway och benen visar sig tillhöra Emily Pickering, en ung arkeologistudent som försvann för nästan tjugo år sedan. Mystiska riter och komplicerade relationer leder snart kriminalinspektör Nelsons misstankar mot Emilys handledare. Och mot ytterligare en deltagare på kursen – Ruths vän Cathbad, som fortfarande är sjuk efter covid. Men det finns ett problem. Cathbad är försvunnen. Kommer Ruth och Nelson att hinna avslöja sanningen i tid för att rädda sin vän?

Översättning till svenska av Carla Wiberg. Uppläsare Angela Kovács

Sagt om boken

”Precis ett sånt slut som karaktärerna och läsarna förtjänar … Den sista boken är faktiskt den bästa. ” Bläddrat

”Den här underbara serien, fylld med komik och empati, visar att arkeologi, precis som deckargenren, är det bästa studiet av människan … Griffiths har finslipat sin stil och blivit en av våra bästa författare. Bravo!” The Times

”Ett av Ruth Galloways mest indragande fall.” Belfast Telegraph

”Griffiths serverar en välgjord kriminalhistoria med starka karaktärer, akademisk politik och romantik. Det är en fröjd för både gamla och nytillkomna läsare.” Publishers Weekly

”Den sista utgrävningen kommer få dig att skratta, gråta, och dra efter andan.” Crime Fiction Love