Bonnier Audio, 2022-11-08

Gnistrande granar och varm kärlek i kylig vintertid

Böcker som utspelar sig i juletid har blivit en genre i sig. Reda nu kan vi frossa i berättelser med gnistrande granar och varm kärlek i kylig vintertid. En av våra stora svenska författare som nu ger sig in i julbokstrenden är Carin Hjulström. Hennes omåttligt populära mysdeckarserie Säbyholms gröna fingrar får nu en specialskriven julversion.

Carin Hjulström:

Foto: Gabriel Liljevall

– När jag flyttade till Säbyholm för snart sex år sedan var det smällkall vinter och massor med snö, så den gnistrande, vackra vinterskruden var faktiskt mina allra första intryck av den idylliska byn. Det var dags att få skriva om det nu.

När snön faller vit (uppläsare Gunilla Nyroos) utkommer den 14 november. Där kastas vi in i julförberedelserna som är i full gång på plantskolan Säbyholms gröna fingrar, som drivs av före detta Dramaten-skådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton. Butiken är fylld av julrosor, amaryllis och kransar. På ålderdomshemmet i närheten firas Lucia med sång från traktens förskola. Snart upptäcker man att ett dyrbart konstverk har försvunnit. När det kommer in fler anmälningar om konststölder inleder polisen Olle Magnusson en utredning och Siri och Anton dras som vanligt in i fallet.

Carin Hjulström:

– Jag tycker att en julbok ska ha både massor av värme, dofter och julstämning - men också ett svårt dilemma eller en konflikt. Julbokens eftersmak ska enligt mitt tycke påminna om att omtanke, snällhet och att gemenskap i alla lägen slår att vara ensam och stark. Här fick jag möjlighet att ösa på med en hjärteknipande historia om ett utsatt barn som får hjälp i sista stund.

Julböcker som kategori är definitivt en genre som kommit för att stanna. På den brittiska och amerikanska marknaden har jullitteratur varit stort sedan en längre tid tillbaka. Åsa Lindström, förläggare på Bokförlaget Forum, såg tidigt trenden och köpte in böcker till svenska marknaden. Hon var förläggare för sin första julbok 2018 och sedan dess har det bara blivit fler och fler julböcker på förlaget.

Foto: David Fisher

Romantik och musik i juletid

En svensk författare som gjort sig väletablerad inom julboksgenren är Amanda Hellberg. Hennes historiska kärleksromaner i juletid har blivit mycket populära. Efter Jul i rubinrött och Jul i krinolin kommer nu den tredje fristående delen i Ulltunasviten, Jul i rampljus. Uppläsare Julia Dufvenius.

Amanda Hellberg:

– Jag inspireras av de stora historiska romanerna av Selma Lagerlöf, Brontë-systrarna och Dickens, och av överdådiga filmer och serier, som Amadeus, Fanny och Alexander och Outlander. Jag älskar när tröstlöst mörker vänds till ett hoppfullt budskap, och kärlekspar man aldrig glömmer. Att mina böcker blivit så populära tror jag beror på en kombination av lockande miljöer, väl utmejslade karaktärer och kraftfull dramaturgi. Böckerna har starka budskap på samma gång som vi vill att de ska vara maximalt underhållande.

Jul i rampljus utspelar sig vintern 1902. Harriet Hjort är en begåvad ung sångerska som uppträder i folkliga ölhallar tillsammans med pianisten Isak. Ingen av dem vågar erkänna att deras vänskap övergått i kärlek. Isak är blind och delvis beroende av Harriet, och hon sjunger aldrig lika bra med någon annan. När den mäktige teaterdirektören Josef Ståhl utlyser en tävling om huvudrollen som Snöprinsessan på hans stora scen i Göteborg trotsar Harriet sin tilltagande rampfeber och deltar. Både pengar och framtid står på spel. Men medan julsnön faller över den glittrande staden inser Harriet att hon slungats in i en teatervärld fylld av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser.

Fler julböcker

Gripande och känslostarkt av författaren till "Dagboken" och "Med varje andetag". Om du fick en enda önskan inför jul, vad skulle det vara? Det är frågan den framgångsrika fotografen Maggie Dawes, som drabbats av en svår sjukdom, får av sin assistent när de sitter vid julgranen i Maggies galleri på Manhattan. Maggie tänker först att svaret är självklart – att få träffa Bryce igen, men inser snabbt att hon allra helst vill hitta sitt barn.

Uppläsare Viktoria Flodström

En enda önskan av Nicholas Sparks

Den trettioåriga judinnan Rachel Rubenstein-Goldblatt bär på en stor hemlighet – hon fullkomligt älskar julen och har till och med byggt sin karriär på den. Rachel är en New York-baserad, bästsäljande författare till romantiska julromaner, men under pseudonym eftersom hennes julvurm är hemlig för familjen, framför allt för hennes pappa Rabbi Goldstein.

Uppläsare Mirja Turestedt

Åtta dagar med dig av Jean Meltzer