Bonnier Audio, 2021-11-23

Foto: Andreas Sundbom

Elin Cullhed tilldelas Augustpriset 2021 för sin roman Eufori

Elin Cullhed belönas med Augustpriset 2021 i den skönlitterära klassen för sin roman Eufori.

Motiveringen:

”På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv”

Elin Cullhed:

– Kanske handlar min bok Eufori allra mest om det omöjliga i att vara mor. Och om den panikslagna partner som står vid sidan av och har att stå ut med den nyblivna mammans sårbarhet, henne plötsliga behövande.

Om boken:

Eufori är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet. I en rasande, böljande, bångstyrig text möter vi Plath: förtvivlad, uppspelt, svartsjuk, grandios. Här ryms kärleken till barnen, längtan efter att få skriva och frustrationen över maken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret. Hennes författarskap får alltid stå tillbaka för hans, men hennes inre monolog visar en konstnär av ovanlig kaliber.

Elin Cullhed lånar av sina egna erfarenheter till en ikonisk författare i denna roman om moderskap och skapande.

Uppläsare: Lena Endre

Om Elin Cullhed

Elin Cullhed, född 1983, och bor i Uppsala. Elin arbetar som huvudlärare på Skrivarakademin. Hon debuterade 2016 med en roman för unga vuxna, Gudarna, som hyllades av kritiker och läsare.

Elin Cullhed om första gången hon läste Sylvia Plath:

– Jag hade inte läst någon med så megalomana tankar innan, som dealade med sig själv på det sättet. Det var en så stark röst som drabbade mig och hon skildrade något jag själv längtade efter."  Läs en intervju med Elin