Bonnier Audio, 2023-06-15

Dold i skuggor – den sista boken om Alan Banks

Peter Robinson är en av våra mest framgångsrika utländska deckarförfattare. Två av hans böcker, En ovanligt torr sommar och En förgiftad man, tilldelades Svenska Deckarakademins pris för bästa utländska kriminalroman. Peter Robinson avled i oktober 2022. Den 12 juli utkommer Dold i skuggor – hans sista bok om Alan Banks i översättning av Kalle Hedström Gustafsson.

Elin Michaelsdotter, förläggare:

– Dold i skuggor blev Peter Robinsons sista bok i den mycket uppskattade serien om inspektör Alan Banks. Det är också ett av hans bästa verk. Peter Robinson har en enorm läsarskara i Sverige (han har sålt över 3,5 miljoner böcker här!) och var en fantastiskt skicklig författare. Hans intriger är alltid lika snillrika – det har sagts att han skriver med precisionen hos en schweizisk urmakare. Vi på Forum är både hedrade och glada över att kunna fortsätta ge ut hans äldre titlar.”

Utvandrade från Yorkshire till Kanada

Peter Robinson föddes i Leeds, men flyttade till Kanada för att studera vid universitetet i Windsor – en av hans lärare var Joyce Carol Oates. Han var bosatt i Toronto tillsammans med sin fru.

Foto: Ola Kjelbye

Peter Robinson var en mångsidig författare men mest känd för sina kriminalromaner om Alan Banks. Han fick sitt stora genombrott i Sverige med En ovanligt torr sommar som då utsågs till årets bästa översatta kriminalroman. Böckerna utspelas i en fiktiv stad i Yorkshire och har filmatiserats som tv-serien med Stephen Tomkinson. De har sålt totalt i nio miljoner.

Tillbaka till 80-talet

Året är 1980 och studenten Nick Hartley kommer hem efter en föreläsning för att mötas av polis. Han får snart veta att hans före detta flickvän Alice har hittats mördad i en närliggande park och att hennes nya pojkvän är försvunnen. Nick har inget övertygande alibi och blir snart huvudmisstänkt, men han har samtidigt sina egna misstankar.

Vid en arkeologisk utgrävning mer än femtio år senare hittar arkeologen Grace Hutchinson ett skelett som visar sig vara mycket yngre än de romerska lämningar hon letar efter.

Kriminalinspektör Alan Banks och hans team kallas in och utredningen driver dem snart mot ett gammalt mysterium som ingen vill ska avslöjas.

Sagt om boken

”Som alltid i Banks-böckerna kan läsaren njuta av såväl populärkulturella som historiska referenser. En intelligent och mycket tillfredsställande roman.” Publishers Weekly

”Robinson är en av världens bästa kriminalförfattare. Att veta att Dold i skuggor är hans sista gör läsningen bitterljuv.” New York Times Bookreview