Bonnier Audio, 2024-06-05

Foto: Peter Knutson

Det sista kapitlet – finalen på släktsagan om kvinnor som längtar efter frihet

Åsa Hellberg stänger boken och avslutar sin historiska serie med Det sista kapitlet. Boken är den sistastorslagna och fristående delen i serien systrarna från Fjällbacka som bygger på Åsas familjs dramatiska kvinnoöden. Serien inleddes med Inte utan min syster och Aldrig ensam.

"Åsa Hellbergs kvinnoporträtt är starka och levande och har blivit hennes signum." Bohuslänningen.

Utanför huset där Åsas morfars fastrar bodde 1918.

Historien bakom släktsagan

För ett antal år sedan spottade Åsa i en dna-kopp och registrerade sig på Ancestry.com. Det dröjde inte länge innan långväga släktingar, två systrar, hörde av sig. De var barnbarn till Hildur och Thomas Hellberg, tremänningar till Åsas mamma, och berättade ärligt om hur Hildur hade haft det med sin make i Wisconsin. Att det var ett trauma för familjen på 1920-talet var tydligt, men också att det nästan hundra år senare var ett sår som inte hade läkt.

Detta la sedan – med deras tillåtelse – grunden till romanen om Hildur och hennes tvillingsyster Signe.

Åsa Hellberg:

–Jag har tagit mig stora friheter i serien om familjen Hellberg. Ibland har någon fått ett fint slut, trots att det inte var så. Kanske vill jag bara att det aldrig ska vara för sent, inte ens hundra år efteråt.

Om Det sista kapitlet

Hildur räknar dagarna tills hon äntligen ska resa till Amerika. På gården i Wisconsin ska hon och Thomas Hellberg bilda familj och ha mjölkkor. Framtiden ser oändligt ljus ut. Men väl på plats blir inte livet som hon har tänkt sig. Fylld av skam skriver hon till familjen i Fjällbacka att Thomas är en underbar make och far, trots att inget kunde vara längre från sanningen. Hemma i Sverige får hennes tvillingsyster Signe tjänst som maskinskriverska och husa hos en förnäm familj i Fjällbacka. Hon möts av en främmande värld, fylld med konflikter och undanstuvade hemligheter, och snart kämpar hon mot sina känslor för sonen i huset. Hjälplöst dras hon in i rivaliteten mellan honom och hans bror i ett maktspel där alla tycks vara förlorare. När Det sista kapitlet skrivs på Amerikabåten mitt på Atlanten är allas liv förändrade för alltid.

Om Åsa Hellberg

Åsa Hellberg är en av Sveriges mest framgångsrika och produktiva feelgoodförfattare. Med över en miljon sålda böcker och utgivning i arton länder, med serierna om Sonja, hotellet Flanagans och senast Systrarna från Fjällbacka, har hon roat och berört kvinnor i alla åldrar. Åsa bor på Värmdö med hunden Selma, och då och då i Fjällbacka.