Bonnier Audio, 2019-05-14

Denise Rudberg skriver om kvinnor som knäcker koden

Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Med Det första chiffret– den första delen i serien Kontrahenterna – tar Denise Rudberg ett nytt kliv i sitt författarskap och får använda sig av sitt stora historiska intresse. Med utgångspunkt i släktens historia lyfter Denise fram kvinnorna och väver en dramatisk berättelse om Signe, Iris och Elisabeth i andra världskrigets Stockholm. Andra boken i serien Kontrahenterna, En andra allians, utkommer våren 2020.

Se ett inslag med Denise i Go'kväll

Det första chiffret

Uppläsare: Anna Maria Käll


Vi har ingen aning om hur lång tid det tar oss att forcera tyskarnas meddelanden”, sa professor Svartström. ”Men det vi med säkerhet vet är att vi så snart som möjligt behöver känna till deras planer. Det kan vara det som avgör om vi dras in i kriget eller inte. Hela krigets utfall kan hänga på det här. På oss.”

Signe blev nästan vimmelkantig av ansvaret och började undra hur klokt det egentligen varit att lämna familjen. Kanske var hon ändå bättre lämpad som en hjälpreda på gården, och kanske borde hon ändå ha gift sig med Stig. Vad gjorde hon, den enkla Signe Jansson från Roslags-Kulla, egentligen här?

Året är 1940 Samtidigt som hotet från Nazityskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andra, och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet.

Den nionde boken om Marianne Jidoff utkommer i höst

Denise Rudberg är en av våra mest lästa och älskade författare. Enbart böckerna i Elegant Crime-serien har sålt i över en miljon exemplar. I oktober återser vi Marianne Jidoff i den nya boken Under nio nätter.