Bonnier Audio, 2021-05-17

Foto: Penguin Books UK, Clive Smith, Dawn Marie Tucker

De prisas av British Book Awards

I förra veckan gick British Book Awards av stapeln och ett flertal priser delades ut vid en digital gala. Bland de som prisades är Douglas Stuart, Richard Osman och Delia Owens.

Årets debutant och Årets bok alla kategorier:

Shuggie Bain

Årets författare:

Richard Osman (Torsdagsmordklubben)

Årets bladvändare:

Där kräftorna sjunger

Om Shuggie Bain

Uppläsare: Viktor Åkerblom

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Douglas Stuarts debutroman Shuggie Bain är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. ”En debut som känns som ett mästerverk”, skrev Washington Post.

Om Torsdagsmordklubben

Uppläsare: Cecilia Nilsson

Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

Om Där kräftorna sjunger

Uppläsare: Anna Maria Käll

En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Där kräftorna sjunger har tidigare prisats med "Årets bok" av Bonniers Bokklubbar och "Årets roman" av Adlibris. Boken har i samtliga format sålt 425 000 00 exemplar i Sverige och över 10 miljoner internationellt.