Bonnier Audio, 2019-03-04

Foto: Emelie Asplund

Christoffer Carlsson skildrar sina minnens ort i "Järtecken"

Christoffer Carlsson är dubbelt aktuell. I Veckans brott på SvT analyserar han mord och nu utkommer den nya roman: Järtecken (uppläst av Martin Wallström). Nu har Christoffer Carlsson lämnat den plågade polisen i Leo Junker. I Järtecken, som är en helt fristående roman, tar han oss med till hemstaden Marbäck.

Stort fan av Leif GW Persson

Det var med stor tveksamhet Christoffer Carlsson tackade ja till nya säsongen av Veckans brott. – Ingen kan ersätta honom. Samtidigt är det viktigt att SVT har ett stort och ambitiöst kriminalmagasin, säger han när TT möter honom på hans kontor på Stockholms universitet.

Den yngste någonsin belönad med Svenska Deckarakademins pris

Christoffer Carlsson, född 1986 i Halmstad, är författare och forskare i kriminologi. Han debuterade 2010 med Fallet Vincent Franke, och det stora genombrottet kom med romankvartetten om polismannen Leo Junker. För Den osynlige mannen från Salem (2013) belönades han som den yngste mottagaren någonsin med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman.

Upptakten till Järtecken och skrivandet

Christoffer Carlsson har länge velat skriva om sin hemtrakt, men inte känt sig riktigt redo. En rad privata händelser blev startskottet för Järtecken. Christoffer Carlsson: Även om väldigt lite av det som händer har hänt mig, så finns det något självbiografiskt på nästan varje sida.

Drar ner på utgivningstakten

Christoffer Carlsson: "Jag vill skriva färre men bättre romaner. Inte en om året, jag vill tänka mer."


Om ett mord och om dem som lämnas kvar. Om ett arv och en skuld, tiden och kärleken.

En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av en halländsk by. Snart grips den misstänkte. Han döms och allt ställs till rätta. Men genom tiden gör brottet små och stora avtryck i människors liv. Det lämnar polisassistent Vidar Jörgensson ingen ro. Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Röster om Järtecken

"Christoffer Carlsson är en stilist att beundra, men han har också en nyckel till människans inre som de flesta deckarförfattare aldrig kommer att hitta. Dessutom har han som kriminolog kunskap som ger trovärdighet och därtill en stor talang för att berätta historier." Maria Näslund