Bonnier Audio, 2024-06-03

Foto: Nisha J. Tuli

Bästsäljande Nisha J. Tuli skriver fantasyböcker med självständiga och coola hjältinnor

Nisha J. Tuli är en kanadensisk romance- och fantasyförfattare vars böcker älskas av romanceläsare världen över. Hon skriver om självständiga, coola hjältinnor och drömlika kärleksobjekt. Hennes böcker har blivit succéer på BookTok och andra boken i hennes serie om Lor, Rule of the Auroraking, nominerades till GoodReads Choice Awards 2023.

Nu släpps Trial of the Sun Queen, den första boken i serien, på svenska. Därefter följer Rule of the Auroraking i september. Översättning av Anna Thuresson. Uppläsning av Siham Shurafa.

Här berättar författaren om sin bok, inspiration och om vad läsarna ska ta med sig.

Vad inspirerade dig till att skriva Trial of the Sun Queen?

Jag hade precis läst Prison Healer av Lynette Noni och älskade fängelsemiljön när jag fick jag klart för mig hur boken skulle börja. En bild av fängelset, prövningarna och Lor dök upp i mitt huvud. Jag visste också att jag ville skriva en lockande och spännande kärlekshistoria. Det resulterade i Atlas och Nadir och resten blommande ut därifrån. Jag ville också att det skulle handla om en kamp om tronen och att historien skulle föra tankarna till dystopiska böcker som Hungerspelen, men jag valde kungligheter i stället. Jag tenderar att komma på historien efterhand när jag skriver första utkastet – med några viktiga detaljer på kartan utstakade. Det är oftast en del av resan att upptäcka var den slutar.

Berätta om din research till boken.

Jag skulle inte säga att jag gjorde så mycket mer research än att jag läste många böcker i genren. Jag skriver som bäst när jag läser bra böcker. Eftersom jag kommer på storyn allteftersom jag skriver, så är det detaljerna som ska driva handlingen. Jag har ofta en tendens att undvika allt historiskt just precis för att jag inte är road av att göra mycket research.

Vad hoppas du att läsaren ska ta med sig?

Jag tycker att böckerna till stor del handlar om uthållighet och att vara sann mot sig själv. Budskapet är att kvinnor och flickor inte ska förminska sig eller vara tysta för att behaga andra. Jag tycker också att böckerna handlar om att våga lita på någon igen efter att ha blivit sviken och att inse att det är okej att bli omhändertagen då och då.

Finns det några särskilda historiska eller mytologiska influenser i skapandet av världen i din bok?

Inga särskilda. Jag skissade utifrån inslag i fantasyböcker jag läst, men jag hittade på mycket också. Idén bakom Quaranos, Aphelion och The Aurora har anknytning till himlen, och så skapade jag världen därifrån. Det finns några sydasiatiska influenser i The Aurora. Det är alltid spännande om läsarna upptäcker sådant.

Kan du berätta om några spännande anekdoter från skrivprocessen?

När jag kom på hur prövningarna skulle gå till tittade jag på The Witcher och blev inspirerad av en av Ciris träningsscener. Jag tänkte att en mer storskalig sådan vore perfekt för en prövning och därmed uppkom scenen – kompletterad med några dödliga inslag.

Hur tycker du att Trial of the Sun Queen utmärker sig från andra fantasyböcker?

Mitt mål med boken och serien var igenkänning men att den ändå skulle kännas egen. Jag använde mig av många vanliga uttryck från genren, men jag hoppas ha tillfört en egen röst och twist för att det ska kännas nytt och lite annorlunda. Jag tror speciellt att efter serien framskrider slutar den oväntat för många. Att huvudpersonen Lor är en mörkhyad kvinna utmärker definitiv serien från de flesta populära böcker i genren. Jag älskar att få höra när läsarna är så glada för att äntligen få läsa om en person som ser ut som dem, särskilt i en fantasyberättelse.

Stötte du på några svårigheter när du skrev boken, i så fall vilka, och hur kom du vidare?

Det svåraste var att avsluta den. Att få tiden att räcka till var en stor utmaning. När jag skrev första utkastet till Trial arbetade jag heltid och hade två små barn. Jag är tacksam för en förstående och stöttande partner som tog ansvar för hushållet och barnen så att jag kunde fokusera på skrivandet. Jag lärde mig också att skriva när som helst och inom vilken tidsram som helst, tex 20 minuter när barnen lekte bakom mig. Du lär dig att blockera ljudet och skärma av dig. Nu skriver jag på heltid, det är en lättnad att få kunna fokusera mer.

Om handlingen I Rule of the Auroraking

I tolv år har Lor och hennes syskon varit fångar i Aurorakungens ökända fängelse. Efter ett oväntat fängelseupplopp befinner hon sig plötsligt i Solkungens rike där hon utsetts till en av tio kvinnor att delta i de dödliga spelen och tävla om chansen att bli rikets drottning.

Om Lor kan vinna Solkungens hjärta får hon sin frihet, kan befria sina syskon och söka hämnd. Men Solkungens hov föraktar henne, hon vet inte hur man för sig i de vackra salarna eller vem som förde henne dit. Om hon inte klarar kungens utmaningar väntar döden, eller ännu värre, ett helt liv i fångenskap. Varför har hon valts ut att delta i prövningen? Och varför verkar den stiliga Solkungen, Atlas, så intresserad av just henne?

Detta är läsning för alla som älskar Rebecca Yarros och Sarah J. Maas!