Bonnier Audio, 2019-11-26

Foto: Emil Malmborg

Augustpriset 2019 till Patrik Svensson

Patrik Svensson tilldelas Augustpriset 2019 i kategorin Årets svenska fackbok för sin debut Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk. Uppläsare är Hannes Meidal.

Ur motiveringen

”En svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten, både bokstavligt och bildligt”.

Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Ålevangeliet är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. Men Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

Om Patrik Svensson

Patrik Svensson är född 1972 i Kvidinge. Han arbetar som journalist på Sydsvenskans kulturredaktion, och är bosatt i Malmö. Ålevangeliet är hans debut som sålt till över 30 länder.

Om Hannes Meidal

Hannes Meidal, född 1979, är skådespelare och utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Hannes Meidal tillhör Dramatens fasta ensemble och har på senare tid medverkat i Som löven i Vallombrosa, Måsen, Vildanden, Fäder och söner, Fenix och Oidipus/Antigone. Hannes Meidal har även läst in bl a Stephen Kings Höstgärning, Maja Lundes Snösystern och Michelle Pavers Evig natt.

Om priset

Augustpriset har fått sitt namn efter August Strindberg och är Sveriges mest uppmärksammade litterära pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 för att lyfta de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år och bland pristagarna finns både debutanter och etablerade författare.

Augustgalan 2019 ägde rum i Konserthuset Stockholm och priset delades ut i kategorierna: Årets svenska skönlitterära bokÅrets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Pristagarna fick en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor.