Bonnier Audio, 2019-07-31

Foto: Emil Malmborg

Ålevangeliet – en internationell succédebut

Patrik Svensson debuterar med en bok om ett av världens mest gåtfullaste djur. Alla från Aristoteles till Sigmund Freud har försökt förstå ålen, utan att lyckas. Ålevangeliet (uppläsning av Hannes Meidal) väckte ett enormt internationellt intresse redan innan den kom ut och kallades "the hot book of London Book Fair 2019" där budgivningen i länderna var intensiv. Nu när boken når de svenska läsarna är den såld till över 30 länder.

Patrik Svensson i en intervju:

– Det som fångat mig är ålens märkvärdiga livsförlopp: att den måste söka sig tillbaka till sitt ursprung. På det viset blir ålens resa en bild av livet i stort. Man föds, sedan söker man sig bort och driver med den stora havsströmmen. Men någon gång i livet kommer det stora behovet av att återvända och förstå vad man kommer ifrån, antingen fysiskt eller åtminstone i tankevärlden. Det är vad jag har gjort i boken, och det tror jag att många människor kan relatera till.

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa?

Ålen, Anguilla anguilla, är ett av de mest gåtfulla djur som naturen skapat. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas "ålfrågan". En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, utan att vi riktigt förstår varf

Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman:

” ’Dom är märkliga, ålarna’, sa pappa. Och han verkade alltid lite förtjust när han sa det. Som om han behövde det gåtfulla. Som om det fyllde något slags tomrum i honom. Och jag lät det övertyga även mig. Jag bestämde mig för att man finner det man vill tro på när man behöver det. Vi behövde ålen. Tillsammans hade vi inte varit desamma utan den.”

Uppläsare: Hannes Meidal

Om författaren

Patrik Svensson är född 1972 i Kvidinge. Han arbetar som journalist på Sydsvenskans kulturredaktion, och är bosatt i Malmö.