Bonnier Audio, 2020-01-27

1794 och Inte alltid en dans på rosor vidare till final

Nu är lyssnaromröstningen till årets bästa ljudbok avslutad och två av finaltitlarna är utgivna av Bonnier Audio/Bonnierförlagen. 1794 av Niklas Natt och Dag och Inte alltid en dans på rosor av Tobias Karlsson har en chans att bli Storytel Awards Årets bästa ljudbok 2019.

De ljudböcker som har gått vidare kommer nu att lyssnas igenom av flera olika jurygrupper som sedan utser en vinnare per kategori. Priset går till både författare och inläsare och delas ut på en ljudboksgala 2 april.

Bästa roman 2019

1794 av Niklas Natt och Dag • Uppläsare Martin Wallström

Uppföljaren till succéromanen 1793, som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och nakna skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår.

Bästa faktabok 2019

Inte alltid en dans på rosor av Tobias Karlsson • Uppläsare Tobias Karlsson

Tobias Karlsson berättar äntligen sin drabbande historia! Tobias är killen som aldrig kände sig hemma bland fotbollskillarna, som hellre umgicks med tjejerna i klassen och därför kallades fjolla och bög. Genom dansen fick han stunder då han kunde glömma alla plågoandar och vara sitt sanna jag – men det var också dansen som gjorde honom extra utsatt i ett mindre samhälle där man inte fick sticka ut. Tobias skildrar ärligt och naket vikten av att våga vara ärlig mot sig själv, vänskapens betydelse och hur man finner styrkan att gå vidare efter svåra händelser i livet. Med humor, självdistans och känsla berättar Tobias Karlsson om sitt liv och om dansen – och får oss alla att känna oss starkare.