Bonnier Audio, 2019-09-24

1794 – ett nytt år randas

Uppföljaren till den flerfaldigt prisbelönta och storsäljande romanen 1793 som tagit Sverige och världen med storm är här. Niklas Natt och Dags debutroman 1793 utsågs till Årets debut av Svenska Deckarakademin och belönades med priserna Årets bok samt Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut. Den har sålt i nästan 300 000 exemplar i Sverige, och har nått stora framgångar i bland annat Tyskland, Ryssland och Frankrike. Nu är den efterlängtade uppföljaren här: 1794.

Andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi

Uppläsare: Martin Wallström

I 1794 får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där det lilla som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i förfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och skakande skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår.

Ett nytt år randas, och i staden mellan broarna har Reuterholms förmyndarregim bannlyst all färg. Var och en vars förmögenhet inte är stor nog att höja dem över lagen tvingas klä sig i grått. Folket ska komma att kalla året Järnåldern. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. På en arrendegård inåt landet sörjer en mor sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som inte längre har något att leva för.

Röster om 1794

"Det här är en roman du läser för det oslagbara språket (som får dig att förflyttas till en helt annan tid, men samtidigt får just den tiden att kännas ytterst påtaglig) och för att berättelsen, trots att den är bland det vidrigaste jag har läst, är helt oemotståndlig." Malin Persson Giolito, Tidningen VI

"Miljöskildringarna är precis som i 1793 otroligt levande, Niklas Natt och Dag rör sig hemtamt både i gränder och utanför tullarna med säker blick för historiska detaljer om politik, människor, bostäder, handel, båtar, levnadsvanor. Och framför allt för våldet, det allestädes närvarande." Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Sakta vi gå genom stan

Följ med Niklas Natt och Dag på en promenad genom det historiska Stockholm som väckt hans fantasi.

Om Niklas Natt och Dag

Niklas Natt och Dag är född 1979 i Stockholm. Hans anförvanter låg bakom 1400-talets mest omtalade yxmord, förslösade en av stormaktstidens största förmögenheter på blott en generation och drev framgångsrik process mot en korvkiosk i centrala Stockholm som marknadsförde sin verksamhet under ättens namn.