Ensam mullvad på en scen

Författare: Ulf Nilsson
Köp boken Lyssna på boken Provläs

Utgivningsdag: 2017-02-24
Recensionsdag: 2017-03-10

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Uppläsare: Ulf Nilsson

Speltid: 14 min

Aldrig någonsin är världen hemskare än när man är rädd för att göra bort sig inför en massa människor! Men ibland måste man våga, om inte annat för någon annans skull …En innerlig bok med varm humor, om den kanske största rädslan av alla – att inte våga! Av en av våra främsta barnboksförfattare: Ulf Nilsson!"Min lillebror tyckte att jag var världens bästa på att sjunga. Men jag ville inte sjunga om det var för stort och fint. Nu skulle vi ha vårfest med föreställning i skolan. På en riktig scen med riktiga strålkastare. Men vilken dräkt skulle jag ha? Den enda som fanns kvar var en mullvadsoverall …"Finstämda, mjuka illustrationer i dova, mörka färger speglar, understryker och kompletterar stämningarna och tonen i texten på ett fulländat sätt.

"Så har de gjort det igen detta radarpar, Ulf Nilsson och Eva Eriksson. Ytterligare ett litet mästerverk att älska. ”Ensam mullvad på scen” är en varm och klok bok om att inte våga och om den stora rädslan för att göra bort sigmen strax följt av den lättnad och glädje som infinner sig när man ändå tordes det värsta /.../ Ulf Nilsson står alltid på barnens sida och formulerar barns starka känslor med ett äkta tilltal. Eva Erikssons kärleksfulla och varma bilder i mjukt dova färger fyller ut historien och hon gestaltar känslor som oro, ängslan och glädje i kroppsspråk och miner på allra bästa sätt. Boken är en äkta pärla."
Carina Lindstedt, Dala-Demokraten

"Eva Eriksson och Ulf Nilsson är ett oslagbart team när de samarbetar. Ensam mullvad på en scen är en klart lysande stjärna i årets bilderboksutgivning. Helt okontroversiell dessutom, lätt att älska för alla /.../ Resan går från katastrofvarning till succé och bilderna är bedårande rakt igenom."

Britt Jakobsson, Länstidningen Östersund

"Ulf Nilsson är bra på att skildra stora känslor och det goda i mänskliga relationer; omsorg, ansvar, kärlek, uppmuntran, mod /.../ Eva Eriksson fångar transformationen på kornet: storebrorsans rakryggade stolthet och svajande rumpa när han arm i arm med lillebror äntrar scenen, brödernas glatt frågande hej till publiken och den lustfyllda improviserade föreställning som sedan följer."

Ingrid Bosseldal, Göteborgs-Posten

"Eva Erikssons bildsättning fyller ut och breddar berättelsen. Med mjukt varma, litet dova färger i krita, där olika nyanser i brunt, gult och grått dominerar fångar hon känslostämningarna och samspelet mellan de olika personerna. Pojkens oro och ängslan kommer fram i kroppshållning och rörelser liksom den stora lättnaden och glädjen över att till sist ha lyckats.

'Ensam mullvad på en scen' är en finstämd historia, där barns känslor tas på allvar. Här finns både spänning och trygghet i lagom doser. En bok som små barn kan njuta av flera gånger."

Lena Kåreland, Svenska Dagbladet

"En dramatisk bilderbok som rör sig mellan hjärtskärande syskonkärlek och scenskräckens mörkaste inre rum. Kraftfullt berättad och känsligt illustrerad. En riktig fullträff!"

Jonna Fries, Smålandsposten

"Ett oslagbart par i bilderboksvärlden."

Inger Wallin, bibliotekarie Skellefteå i Norran"Ulf Nilsson och Eva Eriksson fungerar perfekt ihop för att gestalta vardagsbekymmer och glädjeämnen. Deras nya samarbete Ensam mullvad på en scen är en underbar liten berättelse full av ömhet och vånda./.../ Eva Erikssons ljuvliga kritteckningar fångar alla känslorna på pricken. Spelet mellan ljus och mörker, brådskan och alla de andra barnens glada upphetsning, som lämnar den lille mullvaden ännu ensammare och olyckligare. En riktig liten pärla, full av värme, ömhet och starka känslor, som väldigt många kan identifiera sig med.

Hervor Svenonius/Ullva Wentzel, Värmlands Folkblad

"Han är fin på det där med syskonkärlek, Ulf Nilsson, och han besitter en förmåga att konsekvent stå på barnets sida. Och gör det utan vare sig ironi eller tillkämpad hurtfriskhet. Hans berättelser står så gott som alltid i direkt förbindelse med det lilla barnets känsloliv. Så även här! Eva Erikssons kritade illustrationer i mjukt dämpade gula, bruna och röda toner hakar följsamt på samma lågmälda ton som texten./.../ Eriksson en mästare på att gestalta känslor i bild. Kroppsspråk och miner fångar på pricken både ängslan och glädje."

Jessica Gottberg, Landskrona Posten

"Med ömhet och insikt berättas denna allmänmänskliga historia ur pojkens perspektiv på ett sådant sätt att text och bild förstärker varandra och läsaren kan med lätthet leva sig in i varenda liten episod. Eftersom det är en jag-berättelse ligger den språkliga tonen nära barnets, men Ulf Nilsson kan konsten att sätta de rätta orden också på det som pojken inte själv kan formulera så att tonen blir helt äkta. Eva Erikssons illustrationer i krita lyfter kärleksfullt fram gestalterna och deras känslor. Detta är en helt underbar bilderbok som kan läsas många gånger med stor behållning av både stora och små."

Helene Ehriander, btj-häftet "Det finns många trådar att spinna vidare på i berättelsen. Att våga eller att inte våga är en och ... Hur underbart det känns när någon tror på en och att få andra att skratta är en annan."

Carina Östbrant, Folket

"Samspelet mellan Ulf Nilsson och Eva Eriksson är bergsäkert; text och bild gläds och räds ihop så att modet både knakar och spritter."

Margareta Wiman, Östgöta Correspondenten

"Det här är en helt bedårande berättelse om scenskräck. Eva Erikssons bleka blyertsteckningar korrelerar väl med temat i Ulf Nilssons text. Minspelet och det tydliga kroppsspråket i hennes teckningar är underbart."

Camilla Hällbom, Dagensbok.com

"Boken är lågmäld och rak med bilder i mjuka toner och det kanske är det som fungerar så bra i kombination med de starka känslor som det berättas om. Ulf Nilsson och Eva Eriksson har skapat en varm och lyhörd berättelse, en fin och öm bok."

Dalila Dorai, Hallands nyheter

"Ulf Nilssons underfundiga text med några extra småblinkningar till den vuxne läsaren, dock ej över huvudet på barn, samspelar liksom i så många tidigare gemensamma bilderböcker med Eva Erikssons varma illustrationer, som mycket ofta visar upp den ensamma mullvaden på ett kongenialt sätt."

Birger Hedén, Sundsvalls Tidning

"Eva Erikssons mjukt oemotståndliga bilder lyfter berattelsen, hon använder teaterns skuggor och ljus för att illustrera och förstärka känslolägen."

Lotta Olsson, DN

"Eva Erikssons uttrycksfulla kritteckningar blir plötsligt dova i tonen och visar hur scenskräcken tar över allt. Scengolvet blir ohyggligt stort, nattens mardrömmar invaderar sovrummet och blixtarna från föräldrarnas kameror blir till läskigt lysande stjärnor /.../ ”Ensam mullvad på scen” är en berättelse om rädsla och mod – men framförallt om syskonkärlek. Ulf Nilsson berättar om de starka känslorna i en text som är lika försiktigt avvaktande som pojken själv. Resultatet är en lågmäld och kärleksfull historia som små läsare lätt kan identifiera sig med – både när det gäller skräcken för att ta plats och den berusande friheten när man äntligen vågar."

Kattis Streberg, Södermanlands Nyheter

"Fin bilderbok om något som kan drabba oss alla, liten som stor."

Björn Andersson, Öjebyns bibliotek, Piteå-Tidningen

"Ulf Nilsson kan konsten att sätta de rätta orden också på det som pojken inte själv kan formulera så att tonen blir helt äkta. Eva Erikssons illustrationer i krita lyfter kärleksfullt fram gestalterna och deras känslor. Detta är en helt underbar bilderbok som kan läsas många gånger med stor behållning av både stora och små.”

Helene Ehriander, btj-häftet 1210

"Han är fin på det där med syskonkärlek, Ulf Nilsson, och han besitter en förmåga att konsekvent stå på barnets sida. Och gör det utan vare sig ironi eller tillkämpad hurtfriskhet. Hans berättelser står så gott som alltid i direkt förbindelse med det lilla barnets känsloliv. Så även här!/.../ Eriksson en mästare på att gestalta känslor i bild. Kroppsspråk och miner fångar på pricken både ängslan och glädje."

Jessica Gottberg, Landskrona Posten

"Idén är fantastisk, en bilderbok om scenskräck, och i en narcissistisk tid /.../ upplyftande läsning för den som fruktar rampljuset."

Andreas Palmaer, Dagens Nyheter

"Utgången är oviss ända till slutet och Ulf Nilsson skriver ingen på näsan /…/ Bilderna är fantastiska och berättar historien lika inlevelsefullt som texten och ger sagan den där extra dimension som bara riktigt bra illustrationer kan göra i en bilderbok." Hanna Modigh Glansholm, Litteraturmagazinet

"Med rörande skärpa tar Nilsson och Eriksson sig an allvaret, gestaltar problemen och dramatiserar en final med mycket kärlek och växande självkänsla. Det är en omtumlande bok som tål att läsas många gånger."

Jonna Fries, Smålandsposten

"Perfekt läsning om syskonkärlek som blomstrar när det gäller."

Carina Wising, Katrineholms-Kuriren

"Ännu en underbar bok av radarparet Nilsson och Eriksson."

Marie Strömberg Andersson, Norra Skåne

"En klassiker som inte går ur tiden. Många har upplevt scenskräck, till och med frimodiga barn. Och även om man får stöd och kärlek från vuxna släpper inte alltid rampfebern. På ett vackert och inkännande sätt berättar Ulf Nilsson och Eva Eriksson om hur stöd barn emellan kan vara viktigare än den från vuxna för att lösa upp svåra knutar."

Shora Esmailian, Landskrona Posten

Visa mer

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2017-03-10 Genre: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Originalutgåvans utgivningsår: 2012 Formgivare: Lena Thunell Uppläsare: Ulf Nilsson Utmärkelser: Astrid Lindgren-priset Thema-kod: Bilderböcker Speltid: 14 min Format (utgivningsdatum): Ljudbok, digital, 9789176514177 (2017-02-24)

Fler böcker av författaren

Ensam mullvad på en scen

Författare: Ulf Nilsson
Köp boken
Lyssna på boken Provläs

Utgivningsdag: 2017-02-24
Recensionsdag: 2017-03-10

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Uppläsare: Ulf Nilsson

Speltid: 14 min

Aldrig någonsin är världen hemskare än när man är rädd för att göra bort sig inför en massa människor! Men ibland måste man våga, om inte annat för någon annans skull …En innerlig bok med varm humor, om den kanske största rädslan av alla – att inte våga! Av en av våra främsta barnboksförfattare: Ulf Nilsson!"Min lillebror tyckte att jag var världens bästa på att sjunga. Men jag ville inte sjunga om det var för stort och fint. Nu skulle vi ha vårfest med föreställning i skolan. På en riktig scen med riktiga strålkastare. Men vilken dräkt skulle jag ha? Den enda som fanns kvar var en mullvadsoverall …"Finstämda, mjuka illustrationer i dova, mörka färger speglar, understryker och kompletterar stämningarna och tonen i texten på ett fulländat sätt.

"Så har de gjort det igen detta radarpar, Ulf Nilsson och Eva Eriksson. Ytterligare ett litet mästerverk att älska. ”Ensam mullvad på scen” är en varm och klok bok om att inte våga och om den stora rädslan för att göra bort sigmen strax följt av den lättnad och glädje som infinner sig när man ändå tordes det värsta /.../ Ulf Nilsson står alltid på barnens sida och formulerar barns starka känslor med ett äkta tilltal. Eva Erikssons kärleksfulla och varma bilder i mjukt dova färger fyller ut historien och hon gestaltar känslor som oro, ängslan och glädje i kroppsspråk och miner på allra bästa sätt. Boken är en äkta pärla."
Carina Lindstedt, Dala-Demokraten

"Eva Eriksson och Ulf Nilsson är ett oslagbart team när de samarbetar. Ensam mullvad på en scen är en klart lysande stjärna i årets bilderboksutgivning. Helt okontroversiell dessutom, lätt att älska för alla /.../ Resan går från katastrofvarning till succé och bilderna är bedårande rakt igenom."

Britt Jakobsson, Länstidningen Östersund

"Ulf Nilsson är bra på att skildra stora känslor och det goda i mänskliga relationer; omsorg, ansvar, kärlek, uppmuntran, mod /.../ Eva Eriksson fångar transformationen på kornet: storebrorsans rakryggade stolthet och svajande rumpa när han arm i arm med lillebror äntrar scenen, brödernas glatt frågande hej till publiken och den lustfyllda improviserade föreställning som sedan följer."

Ingrid Bosseldal, Göteborgs-Posten

"Eva Erikssons bildsättning fyller ut och breddar berättelsen. Med mjukt varma, litet dova färger i krita, där olika nyanser i brunt, gult och grått dominerar fångar hon känslostämningarna och samspelet mellan de olika personerna. Pojkens oro och ängslan kommer fram i kroppshållning och rörelser liksom den stora lättnaden och glädjen över att till sist ha lyckats.

'Ensam mullvad på en scen' är en finstämd historia, där barns känslor tas på allvar. Här finns både spänning och trygghet i lagom doser. En bok som små barn kan njuta av flera gånger."

Lena Kåreland, Svenska Dagbladet

"En dramatisk bilderbok som rör sig mellan hjärtskärande syskonkärlek och scenskräckens mörkaste inre rum. Kraftfullt berättad och känsligt illustrerad. En riktig fullträff!"

Jonna Fries, Smålandsposten

"Ett oslagbart par i bilderboksvärlden."

Inger Wallin, bibliotekarie Skellefteå i Norran"Ulf Nilsson och Eva Eriksson fungerar perfekt ihop för att gestalta vardagsbekymmer och glädjeämnen. Deras nya samarbete Ensam mullvad på en scen är en underbar liten berättelse full av ömhet och vånda./.../ Eva Erikssons ljuvliga kritteckningar fångar alla känslorna på pricken. Spelet mellan ljus och mörker, brådskan och alla de andra barnens glada upphetsning, som lämnar den lille mullvaden ännu ensammare och olyckligare. En riktig liten pärla, full av värme, ömhet och starka känslor, som väldigt många kan identifiera sig med.

Hervor Svenonius/Ullva Wentzel, Värmlands Folkblad

"Han är fin på det där med syskonkärlek, Ulf Nilsson, och han besitter en förmåga att konsekvent stå på barnets sida. Och gör det utan vare sig ironi eller tillkämpad hurtfriskhet. Hans berättelser står så gott som alltid i direkt förbindelse med det lilla barnets känsloliv. Så även här! Eva Erikssons kritade illustrationer i mjukt dämpade gula, bruna och röda toner hakar följsamt på samma lågmälda ton som texten./.../ Eriksson en mästare på att gestalta känslor i bild. Kroppsspråk och miner fångar på pricken både ängslan och glädje."

Jessica Gottberg, Landskrona Posten

"Med ömhet och insikt berättas denna allmänmänskliga historia ur pojkens perspektiv på ett sådant sätt att text och bild förstärker varandra och läsaren kan med lätthet leva sig in i varenda liten episod. Eftersom det är en jag-berättelse ligger den språkliga tonen nära barnets, men Ulf Nilsson kan konsten att sätta de rätta orden också på det som pojken inte själv kan formulera så att tonen blir helt äkta. Eva Erikssons illustrationer i krita lyfter kärleksfullt fram gestalterna och deras känslor. Detta är en helt underbar bilderbok som kan läsas många gånger med stor behållning av både stora och små."

Helene Ehriander, btj-häftet "Det finns många trådar att spinna vidare på i berättelsen. Att våga eller att inte våga är en och ... Hur underbart det känns när någon tror på en och att få andra att skratta är en annan."

Carina Östbrant, Folket

"Samspelet mellan Ulf Nilsson och Eva Eriksson är bergsäkert; text och bild gläds och räds ihop så att modet både knakar och spritter."

Margareta Wiman, Östgöta Correspondenten

"Det här är en helt bedårande berättelse om scenskräck. Eva Erikssons bleka blyertsteckningar korrelerar väl med temat i Ulf Nilssons text. Minspelet och det tydliga kroppsspråket i hennes teckningar är underbart."

Camilla Hällbom, Dagensbok.com

"Boken är lågmäld och rak med bilder i mjuka toner och det kanske är det som fungerar så bra i kombination med de starka känslor som det berättas om. Ulf Nilsson och Eva Eriksson har skapat en varm och lyhörd berättelse, en fin och öm bok."

Dalila Dorai, Hallands nyheter

"Ulf Nilssons underfundiga text med några extra småblinkningar till den vuxne läsaren, dock ej över huvudet på barn, samspelar liksom i så många tidigare gemensamma bilderböcker med Eva Erikssons varma illustrationer, som mycket ofta visar upp den ensamma mullvaden på ett kongenialt sätt."

Birger Hedén, Sundsvalls Tidning

"Eva Erikssons mjukt oemotståndliga bilder lyfter berattelsen, hon använder teaterns skuggor och ljus för att illustrera och förstärka känslolägen."

Lotta Olsson, DN

"Eva Erikssons uttrycksfulla kritteckningar blir plötsligt dova i tonen och visar hur scenskräcken tar över allt. Scengolvet blir ohyggligt stort, nattens mardrömmar invaderar sovrummet och blixtarna från föräldrarnas kameror blir till läskigt lysande stjärnor /.../ ”Ensam mullvad på scen” är en berättelse om rädsla och mod – men framförallt om syskonkärlek. Ulf Nilsson berättar om de starka känslorna i en text som är lika försiktigt avvaktande som pojken själv. Resultatet är en lågmäld och kärleksfull historia som små läsare lätt kan identifiera sig med – både när det gäller skräcken för att ta plats och den berusande friheten när man äntligen vågar."

Kattis Streberg, Södermanlands Nyheter

"Fin bilderbok om något som kan drabba oss alla, liten som stor."

Björn Andersson, Öjebyns bibliotek, Piteå-Tidningen

"Ulf Nilsson kan konsten att sätta de rätta orden också på det som pojken inte själv kan formulera så att tonen blir helt äkta. Eva Erikssons illustrationer i krita lyfter kärleksfullt fram gestalterna och deras känslor. Detta är en helt underbar bilderbok som kan läsas många gånger med stor behållning av både stora och små.”

Helene Ehriander, btj-häftet 1210

"Han är fin på det där med syskonkärlek, Ulf Nilsson, och han besitter en förmåga att konsekvent stå på barnets sida. Och gör det utan vare sig ironi eller tillkämpad hurtfriskhet. Hans berättelser står så gott som alltid i direkt förbindelse med det lilla barnets känsloliv. Så även här!/.../ Eriksson en mästare på att gestalta känslor i bild. Kroppsspråk och miner fångar på pricken både ängslan och glädje."

Jessica Gottberg, Landskrona Posten

"Idén är fantastisk, en bilderbok om scenskräck, och i en narcissistisk tid /.../ upplyftande läsning för den som fruktar rampljuset."

Andreas Palmaer, Dagens Nyheter

"Utgången är oviss ända till slutet och Ulf Nilsson skriver ingen på näsan /…/ Bilderna är fantastiska och berättar historien lika inlevelsefullt som texten och ger sagan den där extra dimension som bara riktigt bra illustrationer kan göra i en bilderbok." Hanna Modigh Glansholm, Litteraturmagazinet

"Med rörande skärpa tar Nilsson och Eriksson sig an allvaret, gestaltar problemen och dramatiserar en final med mycket kärlek och växande självkänsla. Det är en omtumlande bok som tål att läsas många gånger."

Jonna Fries, Smålandsposten

"Perfekt läsning om syskonkärlek som blomstrar när det gäller."

Carina Wising, Katrineholms-Kuriren

"Ännu en underbar bok av radarparet Nilsson och Eriksson."

Marie Strömberg Andersson, Norra Skåne

"En klassiker som inte går ur tiden. Många har upplevt scenskräck, till och med frimodiga barn. Och även om man får stöd och kärlek från vuxna släpper inte alltid rampfebern. På ett vackert och inkännande sätt berättar Ulf Nilsson och Eva Eriksson om hur stöd barn emellan kan vara viktigare än den från vuxna för att lösa upp svåra knutar."

Shora Esmailian, Landskrona Posten

Visa mer

Ladda ner omslag

Ladda ner foton av författaren

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2017-03-10 Genre: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Originalutgåvans utgivningsår: 2012 Formgivare: Lena Thunell Uppläsare: Ulf Nilsson Utmärkelser: Astrid Lindgren-priset Thema-kod: Bilderböcker Speltid: 14 min Format (utgivningsdatum): Ljudbok, digital, 9789176514177 (2017-02-24)

Fler böcker av författaren

Sök bland våra böcker och författare

Sök bland våra ljudböcker, författare